X
 
 

ЕК увеличава чувствително бюджета за справяне с миграцията и охрана на границите

474 0
photo of ЕК увеличава чувствително бюджета за справяне с миграцията и охрана на границите
Европейската комисия предложи днес в бюджета на ЕС за 2021-2027 г. почти тройно увеличение на средствата за справяне с миграцията и за управление на границите. Предвижда се новият бюджет по тези пера да бъде 34,9 милиарда евро, вместо 13 милиарда евро, както бе досега.

Предлага се създаване на нов фонд за управление на границите, а Европейската гранична служба да бъде укрепена с още около 10 000 граничари. ЕК предлага 21,3 милиарда евро да бъдат разпределени за управление на границите, а граничният фонд да разполага с над 9,3 милиарда евро, предаде bTV.

ЕК предлага финансова помощ на България за възстановяване от природни бедствия

Европейската комисия (ЕК) предлага 34 млн. евро от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз на четири страни от ЕС, засегнати...

С тези средства ще бъдат осигурени постоянни проверки по границите, ще бъдат въведени нови информационни системи, ще бъдат спирани и залавяни опасни хора, ще бъдат предприемани действия по търсене и спасяване по море.

Предвижда се 4,8 милиарда евро от новия фонд да бъдат за дългосрочно финансиране на мерките за управление на границите и визовата политика. Всяка държава от ЕС ще получи по пет милиона евро, а останалата част от средствата ще бъде разпределена според обема на работата, миграционния натиск и равнището на заплахата по външните сухопътни граници (30 на сто), по външните морски граници (35 на сто), летищата (20 на сто) и консулските служби (15 на сто).

ЕК предлага 3,2 милиарда евро да послужат за целенасочена подкрепа за държавите и за посрещането на неотложни нужди. За по-добро оборудване за митнически проверки по външните граници са предвидени 1,3 милиарда евро. Над 12 милиарда евро ще послужат за подобряване на европейската гранична служба.

Комисията предлага средствата по фонд "Убежище и миграция" да бъдат увеличени с 51 на сто - до 10,4 милиарда евро. Фондът ще подкрепя усилията за приобщаване на законните мигранти, за пресичане на незаконната миграция и за връщане на мигрантите без основание за престой в ЕС.

Изграждат по спешност нов бежански лагер край Солун

По спешност се изгражда нов голям бежански лагер до Солун, за да поеме мигрантите, които пристигат ежедневно, предаде БНР. Няколко път...

От посочената сума за предоставянето на убежище ще бъдат разпределени 30 на сто, за законната миграция и приобщаването още 30 на сто, а останалите 40 процента ще послужат за борба с незаконната миграция и за връщането на незаконни мигранти.

Общо 4,2 милиарда евро ще бъдат предвидени за дейности като разселването на мигранти.

Според отделно предложение почти 900 милиона евро ще бъдат предназначени за допълнително укрепване на новата европейска агенция в областта на убежището.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Михаела Филева проговори за отношенията ...

Михаела Филева излезе с официална позиция относно спекулациите, че има интимни отношения с най-добрия ни тенисист Григор Димитров. Певи...

Последно в Актуално