Експерт: Меморандумът между Русия и Гърция е хартийка в знак на вежливост

18803
Експерт: Меморандумът между Русия и Гърция е хартийка в знак на вежливост

Подписаният документ, не е споразумение, не е договор, в него няма нищо конкретно. Това е декларация за взаимно уважение - една хартия, която по скоро може да се оцени като знак на вежливост, но сключването на същинския договор още е твърде далече. Това каза пред БНР руският газов експерт Михаил Крутихин по повод подписания между Гърция и Русия меморандум за "Турски поток".

Вчера по време на Петербургския международен икономически форум Русия и Гърция подписаха двустранен меморандум за сътрудничество за строителството на продължението на газопровода "Турски поток" на територията на Гърция.

Русия и Турция подписват до края на юни за "Турски поток"

Русия и Турция могат да подпишат споразумението за строителството на "Турски поток" до края на юни тази година. Това съобщи руският мин...

"Страните се задължиха да подпишат тъй наричаната „Пътна карта“, която да ги доближи до подписването на споразумението. Работата е в това, че съдбата на подобни спогодби зависи, на първо място, от позицията на Турция, а доколкото е известно турците не искат да пускат през своя територии газопровода „Турски поток“ в Гърция, те естествено искат "Газпром" да открие газоразпределителния хъп на тяхна територия", каза Крутихин.

По думите му Турция не иска този хъб на бъде на гръцка територия по политически причини, и ако Турция се съгласи на теория да пропуска газ транзитно в Гърция е възможно да подпишат и договор с гърците. "Ако това не се случи този меморандум ще си остане едно хвърчащо листче", каза експертът. Според него не може да става дума за риск, тъй като в документа не фигурират никакви задължения. Истински риск, според него, би имало, ако Русия започне да дава пари на Гърция, която никога няма да може да върне.

Изявленията на Путин и на чиновниците на "Газпром" говорят, че “Южен поток” засега като проект е окончателно описан, коментира Крутихин. "Виждаме, че руската страна официално обяви, че предишната версия на “Южен поток: няма да съществува, а се появява нещо ново. В случай, че изведнъж възникне газоразпределителен хъп в Турция, тогава България ще може води преговори за покупка за руски газ от този хъп, но това отново ще бъде политическо решение. Сега е трудно да се каже дали от търговска гледна точка то ще бъде оправдано, защото маршрута за транспорта на газа ще бъде по-дълъг и е възможно е газът да е по-скъп", заяви Крутихин. 

Експертът вярва, че на теория е възможно Европа да се освободи от енергийната си зависимост от Русия. "Теоретически мисля, че да - Европа ще може да го направи, но не веднага, за това ще са и необходими най-малко две-три години и дори повече. Но няма смисъл да се освобождаваш от зависимост. Защото зависимост съществува, когато няма алтернатива, ако в Европа наистина построят многобройни интерконектори през границите, и ако има възможност да се купува газ от други източници във всеки един момент без има риск за възможността да получава газ от алтернативни източниците , мисля, че Европа ще може да се купува газ и от „Газпром“ и от други доставчици", коментира той.

Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

Австрийската енергийна компания OMV има намерение да строи връзка между "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропе...

Крутихин цитира един от ръководителите на компания „Бритиш петролиум“, според който в интерес на "Газпром" би било да съдейства за изграждане на мрежа от терминали за приемане на втечнен газ в Европа. "Ако европейците знаят, че във всеки момент имат възможност да купуват от алтернативен източник на газ, те спокойно ще могат да купуват газ от Русия, знаейки, че притежават предпазна въздушна възглавница. В този случай това вече няма да се нарича зависимост, обясни Крутихин. 

Санкциите на Европейския съюз и американските санкции силно са засегнали руския нефтено- газов отрасъл, коментира ескпертът.  "На първо място, защото днес руските компании нямат възможност да получават така наричаните „дълги пари“ – или дългосрочни инвестиции. Финансовите санкции се оказаха най-тежки. Разбира се, че има начини някои от тези забрани да бъдат заобиколени, но все едно парите не постъпват в онези количества, които са необходими за развитието на проектите. Руските банки не са в състояние сами да финансират големите проекти, а сега отказват да ги финансират и китайците, европейците и американците. Освен това са наложени ограничения върху работата на чуждестранните компании. Например в арктическия шелф и в близко време няма да видим развитието на наши нефтогазовите проекти", завърши Михаил Крутихин.

Припомняме, че българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов заяви пред Actualno.com, че "Турски поток" ще се провали, а Русия няма да има средства за довършването на проекта.

 

"Газпром" оцени стойността на първата част от "Турски поток" на 3,3 млрд. евро

По предварителни оценки стойността на първия участък от газопровода "Турски поток" е съпоставима с цената за първия участък от „Ю...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа