Емил Радев: Ветото срещу България за Шенген саботира идеята за единство на ЕС

2031
Емил Радев: Ветото срещу България за Шенген саботира идеята за единство на ЕС
Снимка: БГНЕС

Вече 12 години българите не могат да се възползват от безспорното предимство на Шенген - свободното движение на хора, стоки и услуги, въпреки че изпълняваме всички критерии. Има реален шанс през декември Австрия и Нидерландия да вдигнат ветото си за приемане на България в Шенген". Това заяви европейският депутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев след конференцията, посветена на присъединяването на България към Шенген, предаде БГНЕС.

Радев припомни действията на институциите на ЕС, които подкрепиха България по пътя към членство в Шенген. "Европейският парламент прие резолюции, последната от която с много ясни срокове, а Комисията направи редица стъпки. Комисията прекрати Механизма за мониторинг върху България и Румъния от страна на Европейската Комисия доказва, че страната ни се справя с проблемите", заяви евродепутатът.

Той подчерта, че Народното събрание приема закони, които нямат общо с функционирането на Шенгенското пространство. Но трябва да го направим, за да убедим нашите партньори", уточни Радев.

Още: Емил Радев: 12 години не можем да стоим без всякакви причини извън Шенген

На въпрос на БГНЕС дали подкрепя идеята България да използва формирането на бюджета на ЕС, за да предприеме ответни действия срещу Австрия, Радев подкрепи своя колега Андрей Новаков.

Той коментира, че проблемите на Нидерландия с приемането на България в Шенген са част от вътрешната политика и предстоящите избори. Същото се отнася и до Австрия.

Депутатът отбеляза, че ако само една държава остане против приемането на България в Шенген, натискът от Европейския съвет, ЕК и ЕП ще бъде голям. Депутатът от ЕНП посочи, че Испанското председателство ще постави проблема на дневен ред през декември.

Още: Емил Радев: По-доходоносно е да се занимаваш с каналджийство, отколкото с наркотици

Може би ще постигнем пробив и ще получим частично решение - само по въздух. Трябва да има пробив още тази година, защото антиевропейските настроения и в България, и в Румъния ще се увеличат доста, защото виждаме ясни двойни стандарти 12 години вече. Защото според оценките на оперативно ниво, ние се справяме. Ние си изпълняваме задълженията с цената на нашите гранични полицаи", категоричен е Емил Радев.

По-рано по време на конференцията той коментира: "Ветото не засяга единствено нас. То саботира голямата идея за свободно движение на стоки и капитали, на което блокът дължи своето единство", заяви Радев. "България изпълнява всичките си задължения. Потокът на мигранти не минава през страната ни". Изглежда обаче, че правилата на играта не важат еднакво за всички държави-членки, резултат все още няма, отбеляза Радев.

Още: Емил Радев: И на мен не ми дадоха думата в ЕП, не само на Радан Кънев

"Днес изпращаме сигнал, че България не трябва да бъде делена от физически и политически граници, икономическият ефект от това е огромен. Това носи огромни финансови загуби - стотици милиони евро и са потърпевши цели отрасли, включително инвеститори", добави той. Емил Радев подчерта, че "в ЕП всички сме заели твърда позиция за присъединяването на България към Шенген".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com