ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след Brexit

904
ЕП подкрепя намаляването на броя на евродепутатите след Brexit

Броят на членовете на ЕП ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС.

Освен намаляването на числеността на Парламента от 751 на 705 избрани представители предложеното ново разпределение на местата, одобрено от Парламента в сряда, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след Brexit.

Мишел Барние: Търговските бариери за Великобритания са неизбежни след Brexit

Главният преговарящ за Brexit от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви в понеделник, че търговските бариери са неизбежни за Вел...

Една част от тези 46 места в резерв или всички те може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка.

Останалите 27 места от Обединеното кралство ще бъдат разпределени между 14 държави членки, които в момента са по-слабо представени, за да бъде преодолян проблема с непропорционалното представителство в Парламента.

Освен това евродепутатите подчертават, че разпределението ще се осъществи само ако Обединеното кралство излезе от ЕС. В противен случай ще се запази настоящото положение.

Предложението на Комисията по конституционни въпроси за избирането на определен брой евродепутати от транс-европейска избирателна листа беше отхвърлено от пленарната зала.

Великобритания излиза от митническия съюз с ЕС след Brexit

След Brexit Великобритания ще напусне митническия съюз с ЕС. Това съобщи агенция Прес асосиейшън като се позова на канцеларията на п...

Предложението за промените в числеността и разпределението на местата в ЕП беше прието с 431 гласа „за“ срещу 182 „против“ и 61 „въздържал се“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com