ЕС налага санкции на длъжностни лица от 6 страни за насилие над жени

1383
ЕС налага санкции на длъжностни лица от 6 страни за насилие над жени
Снимка: iStock

Ден преди Международния ден на жената Европейският съюз наложи санкции срещу длъжностни лица от шест държави, включително Русия и Афганистан, за насилие и нарушаване на правата на жените.

Според документ, видян от АФП, 9 физически лица и 3 официални образувания са добавени към списъците със санкции, които подлежат на забрана за издаване на визи и замразяване на всички активи, притежавани в ЕС. Санкциите са насочени срещу двама полицейски служители от Москва - подполковник Александър Федоринов и неговия подчинен Иван Рябов, които са обвинени, че са разпоредили арестуването и измъчването на жени, протестиращи срещу войната. Назовани са и командирът на руските специални сили генерал-майор Николай Кузнецов и командирът на танкова дивизия полковник Рамил Ибатулин, чиито части са обвинени в системни актове на сексуално насилие в Украйна.

ОЩЕ: Насилието срещу жени е погром на всякакви ценности

От Афганистан в списъка са включени талибанският министър на висшето образование Неда Мохамед Надим и министърът за разпространение на добродетелите и потискане на пороците Мохамед Халид Ханафи. Първият е обвинен в лишаване на жените от образование, а вторият - в "ограничаване на свободата на словото и изразяването и в налагане на строги наказания и насилие на онези, които не спазват талибанските укази".

В Южен Судан се твърди, че комисарят на окръг Маяндит, Гатлуак Нянг Хот, и на окръг Кох, Гордън Коанг Биел, "широко и систематично са използвали сексуалното насилие като военна тактика и са го превърнали в награда и право за мъжете, участващи в конфликта".

Заместник-министърът на вътрешните работи на Мианмар Тое Уи се твърди, че е позволил на военните агенти по сигурността да "използват принудителна голота, изнасилване, електрошокове, изгаряне на гениталии и прекомерно насилие по време на произволно задържане и разпит на мъже, жени и членове на ЛГБТК общността". Уи е бивш ръководител на Службата на началника по въпросите на военната сигурност (OCMSA), която е посочена отделно като агенция, отговорна "за системно и широко разпространено сексуално и свързано с пола насилие".

Всеки ден през 2022 г. поне 1 жена е била жертва на насилие в Турция

Насилието над жени продължава да бъде сериозен проблем в Турция, като броят на случаите на насилие над жени се е увеличил от 348 през 2...

Иранският затвор Qarchak в провинция Техеран е посочен като място, където жените са подложени на сексуално насилие от страна на надзирателите и са заплашвани с изнасилване, за да бъдат изтръгнати фалшиви признания.

В Сирия пък се твърди, че правителството е наредило на Републиканската гвардия "да използва сексуално и основано на пола насилие за репресии и сплашване на сирийския народ, особено на жените и момичетата".

Очаква се имената да бъдат официално добавени към списъка със санкции на ЕС по-късно през деня, но дипломатически източници потвърдиха пред АФП, че те са били одобрени от държавите-членки.

"С налагането на тези санкции изпращаме ясно послание на извършителите, че няма да им се размине с престъпленията", заяви в съобщение до медиите външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра. "Това е и послание към жертвите: ЕС ще ви подкрепи, където и да се намирате по света. Санкциите са мощен начин да отстояваме универсалните ценности и да наложим международна промяна", каза той. "Няма да се поколебаем да разширим списъка, за да включим в него и други извършители на сексуално насилие."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа