ЕС обявава търг за купуване на газ през април

2608
ЕС обявава търг за купуване на газ през април
Снимка: iStock

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да обяви търг за закупуване на газ през април, съобщи заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Марош Шефчович. Очаква се първите договори с доставчици от САЩ, Африка и Близкия изток да бъдат подписани до юни. Според предварителните оценки общото търсене на ЕС и трите съседни държави ще възлезе на 24 млрд. куб. м през следващите три години.

В интервю за Блумбърг Шефчович заяви, че е необходимо "да се промени икономическата ситуация в Европа". "Вярвам, че създаваме нова система, която ще увеличи конкуренцията, ще привлече нови доставчици и ще намали цените на енергията. Откакто започнахме тази дейност, има огромен интерес от страна на международните доставчици", увери той.

ОЩЕ: Цената на природния газ в Европа се повиши с над 2%

ЕС ще отвори регистрацията в енергийната платформа за компании на 15 март, а няколко дни по-късно ще обяви централизирания купувач и агентите. Първите ще "обединяват търсенето, ще търсят най-добрите оферти от доставчиците и ще сключват договори с крайните потребители". Агентите ще действат като посредници в сделките и ще предлагат и помощни услуги, включително транспорт.

Цената на газа в Европа падна до 43 евро при 106 лв. у нас

Цената на природния газ в Европа се понижи с 3,96 процента към 10:30 часа българско време спрямо котировките при затварянето на борсата...

"Основното предимство е, че по някакъв начин отваряме голям пазар за малки и средни предприятия, които иначе не биха могли да купят втечнен природен газ или да се свържат с голяма енергийна компания", обясни заместник-председателят на ЕК. Той добави, че повече от 50 компании от цял свят са проявили интерес към сътрудничество.

Планът е след първия търг ЕС редовно да организира допълнителни съвместни покупки на газ, за да осигури достатъчни доставки на газ за Европа.

„Категорично съм против каквото и да е самоуспокоение или усещане, че трудните времена от изминалата година са зад гърба ни, защото не знаем какво ни очаква през тази година", заяви Марош Шефкович.

През октомври 2022 г. ЕК предложи редица мерки за ограничаване на цените на газа в Европа. Сред предложенията беше и въвеждането на динамично ценообразуване на газа. Беше предложено също така да се задължат държавите от ЕС да споделят газ помежду си в случай на извънредна ситуация. Тези мерки не бяха одобрени от всички държави, но през същия месец белгийският министър-председател Александър Де Кроо заяви, че ЕС обмисля създаването на картел за закупуване на газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com