X
 
 

ЕС отново призова Турция да прекрати военната операция в Сирия

565 0
photo of ЕС отново призова Турция да прекрати военната операция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver
Страните членки на ЕС настояват Турция да прекрати военната операция в Сирия и да изтегли войските си от тази страна. Това се посочва в изявление на Съвета на министрите на външните работи на ЕС в Люксембург, цитирино от агенция "Фокус".

"Съветът отново призовава Турция да прекрати едностранните военни операции в Североизточна Сирия и да изтегли войските си", се казва в съобщението. Държавите членки на ЕС също се съгласиха да координират политиката си по отношение на доставките на оръжие за Турция във връзка с военната ѝ операция в Сирия.

ЕС удължи с година санкциите за химическо оръжие

Съветът на ЕС удължи с 1 година санкциите срещу използването и разпространението на химическо оръжие, съобщи БНР. Мерките се изразяват ...

„Държавите членки се ангажират да заемат твърда национална позиция по отношение на политиката си за износ на оръжие за Турция, включително стриктно прилагане на критерии за регионална стабилност. По-късно тази седмица ще се свика съответна работна група на Съвета, на която ще координира и преразглежда позициите на държавите членки по този въпрос“, пише още в изявлението.

Министрите на външните работи на 28-те държави от ЕС призовават за министерска среща на страни членки на международната коалиция за борба срещу групировката „Ислямска държава“, ръководена от САЩ, във връзка с турската военна операция в Сирия.

"Необходими са в спешен порядък по-нататъшни усилия на международната общност, включително Съвета за сигурност на ООН, за прекратяване на тази едностранно военна акция. Съветът призовава за министерска среща на международната коалиция срещу „Ислямска държава“, за да разгледа как да продължи усилията си в контекста на последните събития", продължава изявлението.

Освен това държавите членки на ЕС се споразумяха за режим на санкции срещу Турция чрез въвеждане на ограничителни мерки срещу Анкара във връзка с нейните сондажни дейности в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.

Споразумението между кюрдите и Асад - ключов ход за край на войната (ВИДЕО 18+)

Сирийската армия влезе в ключови части към северните райони на страната, където Турция провежда военна операция срещу кюрдите, предадох...

„Съветът въз основа на вече извършената подготвителна работа постигна съгласие относно рамката за въвеждане на ограничителни мерки срещу физически и юридически лица, отговорни за незаконните сондажи в Източното Средиземноморие. Съветът предлага на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и Европейската комисия незабавно да представи съответните предложения", уточняват още от ЕС.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители