ЕС подписа споразумения с Грузия и Молдова, но без Украйна

19688
ЕС подписа споразумения с Грузия и Молдова, но без Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС подписа тази сутрин две споразумения за асоцииране с Грузия и Модлова, но не и с Украйна - основната страна от бившия съветски блок, предаде БГНЕС.

Киев потвърди отказа си, обявен миналата седмица под натиска на Русия. Споразуменията за асоцииране и свободна търговия с Тбилиси и Кишинев бяха парафирани, слагайки край на преговорите преди окончателното подписване в идните месеци.

"Статуквото не се промени. Украинският президент не е готов да стигне по-далеч в интеграцията с ЕС", заяви малко преди това латвийската президентка Далиа Грибускайте, която е домакин на срещата на върха на Източното партньорство.

Тя обвини украинските ръководители, начело с президента Виктор Янукович, който все пак беше във Вилнюс, за това, че е избрал "път, който не води на никъде". Представителката на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че "вратата на ЕС е отворена". "Тя е отворена, защото е важно за тях и за нас", допълни Аштън пред журналисти и изрази надежда двете страни да "постигнат напредък възможно най-скоро".

В кратко съобщение президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой изрази задоволство от "решителността, смелостта и политическата воля" на грузинските и молдовските ръководители и увери, че ЕС уважава суверенитета на тези страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com