ЕС приветства поведението на Русия

22892
ЕС приветства поведението на Русия
Снимка: Gettyimages

Европейският съюз приветства реакцията на Русия след излизането на предварителните резултати на президентските избори в Украйна, които вещаят победа за Петро Порошенко, предаде БГНЕС.

Тази позиция изразиха председателите на Европейския съвет и Еврокомисията Херман Ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу. "Приветстваме заявленията на Руската Федерация, които показват уважение към волята на украинския народ", се казва в комюникето.

По рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия е готова за диалог с новия украински президент Петро Порошенко, избран вчера още на първи тур на президентските избори. Той призова за прекратяване на операцията на властите в Източна Украйна.

"Готови сме на диалог с представителите в Киев, с Петро Порошенко", заяви Сергей Лавров. "Готови сме на прагматичен диалог на равни основи при спазване на всички споразумения, най-вече в областта на търговията, икономиката и газовия сектор и търсим решения на съществуващите в момента проблеми между Русия и Украйна", допълни той.

Междувременно в Донецк се разрази страхотна битка за летището в града. Причината - проруските сепаратисти се опитаха да предотвратят посещение на Порошенко, който заяви, че Донецк му е приоритет в политиката.

ОССЕ: Изборите в Украйна бяха демократични

Президентските избори в Украйна "като цяло се придържаха към демократичните ангажименти" и осигуряват на новия лидер легитимността, н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа