X
 
 

ЕС ще финансира преброяването в Албания

1020 0
photo of ЕС ще финансира преброяването в Албания
Снимка: Getty Images / Guliver
Европейският съюз ще отпусне на Албания 14,5 милиона евро за провеждане на преброяване на населението и домакинствата през 2020 г.

Новината бе обявена от посланика на делегацията на ЕС в Тирана Луиджи Сореца, който добави, че преброяването е задължение на Албания за приближаване до ЕС, предаде БГНЕС. 

„Преброяването е основа на Албания за ЕС. Ефективната политика за европейска интеграция се основава на тези данни, които трябва да бъдат пълни. Ето защо ЕС предприема непрекъснати стъпки за пряко събиране и сравняване на данни, които трябва да бъдат пълни и надеждни. Европейската комисия оцени, че преброяването от 2011 г. не е осигурило правата на гражданите да декларират своя етнически произход и религиозни убеждения“, каза Сореца.

Екатерина Захариева потвърди подкрепата за евробъдещето на Албания

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева потвърди подкрепата на България за европейското бъдеще на Албания и Република Север...

Статистическият институт ще проведе тази важна статистическа операция през октомври и ноември 2020 г., като включва 8 500 преброители.

За първи път във формуляра за преброяване ще има графа, в която гражданите ще могат да изразят, по желание, етническа и религиозна принадлежност.

Според преброяването, проведено през октомври 2011 г., в Албания има население от 2 891 977 души. От общо преброеното население в Албания има 1 421 810 постоянни жители, а други пребивават в чужбина до една година. В сравнение с данните от преброяването от 2001 г. общото население намалява със 7,7 процента поради емиграцията и намаляващата раждаемост.

Преброяването е бойкотирано от членове на малцинствата, но преброителите ще ги преброяват въз основа на данни от службите на населеното място.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...

Последно в Актуално