ЕС ще трябва да затвори всички ТЕЦ-ове на въглища до 2030 г.

6303
ЕС ще трябва да затвори всички ТЕЦ-ове на въглища до 2030 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Стрес тестове на индустрията показват, че ЕС ще превиши значително поетите си ангажименти по климатичното споразумение от Париж, освен ако не се справи напълно с произвежданите в Съюза вредни емисии от въглища в близките 15 години.

Употребата на въглища в Европа намалява с по около 1% годишно, но все още генерира 1/4 от енергията и 1/5 от вредните газови емисии на Стария континент. Ако ТЕЦ-овете на въглища в Европа продължат да работят до края на предвидените си производствени периоди, ЕС ще надхвърли въглеродния си бюджет за въглища с 85%, сочи нов доклад. Според него ЕС трябва да спре производството на електроенергия от въглища до 2030 г.

"Не просто ЕС ще превиши значително нивата си на емисии със сега съществуващите ТЕЦ-ове, но новите централи, които се планират и които са обявени като проекти, ще увеличат нивата на емисиите двойно над поетите ангажименти в Париж", заявява д-р Майкъл Шефър, научен ръководител на мозъчният тръст "Climate Analytics", изготвил доклада.

Според експертите е повече от ясно, че с всяка година негативните ефекти от ТЕЦ-овете на въглища в ЕС се увеличават, пише Guardian.

Артър Ръндж Метцер - главният преговарящ на ЕС по споразумението от Париж, допълва, че първите нови измервания сочат, че блокът ще трябва да намали произвежданите емисии с 95% - значително над предвидените във френската столица 80%.

Енергийното министерство проверява всички централи на въглища

Министерството на енергетиката започва проверка на всички централи, които работят на въглища, съобщи БНР. Целта е да се установи дали ...

На практика се получава така, че в един момент вредните емисии от производството на въглища ще станат твърде скъпи, защото ще са прекалено много и ще надвишават дори поетите ангажименти по Парижкото споразумение, ако, разбира се, темпът на производство на енергия от въглища се запази или увеличи.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ допълнително притеснява експертите по въпроса. Тръмп обеща ренесанс на употребата на въглища в САЩ. В същото време обаче докладът твърди, че до 2050 г. ще трябва да бъдат затворени ТЕЦ-ове на въглища по цял свят, за да се предотврати опасно повишаване на нивата на глобалното затопляне.

Най-голямо ще е предизвикателството пред Германия и Полша, които са отговорни за над половината вредни въглищни емисии в ЕС. Германия отлага мерките срещу въглищните централи за след предстоящите избори, а Полша оспорва климатичната политика на Съюза, заявявайки, че може да компенсира вредните емисии със засаждане на дървета и въвеждане на нови технологии.

Някои европейски страни обаче вече предприемат стъпки в тази посока. През януари Ирландия прие законопроект, който ще спре инвестициите в изкопаеми горива, за да елиминира напълно публичното им финансиране. Датският енергиен гигант "Dong Energy" пък съобщи, че ще спре да използва въглища в централите си до 2023 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа