ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

3291
ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове
Снимка: Thinkstock

С решение от 14 декември по делото "Орланди и други срещу Италия" (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ,) установи, че Италия е извършила нарушение на член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ). Причината - италианското правосъдие е отказало да признае сключените в чужбина еднополови бракове на шест двойки – пет двойки италиански граждани и една двойка на италианска и канадска гражданки.

На всеки от жалбоподателите ЕСПЧ присъжда 5000 евро компенсация за неимуществените вреди и общо 19 000 евро за разноски.

Австралия разреши окончателно гей браковете

Австралийският парламент гласува законопроекта за еднополовите бракове, завършващ десетилетия на политически размирици. Така гей дво...

Всички шест двойки жалбоподатели имат сключен брак в чужбина, за който са поискали да бъде регистриран от италианските власти. Едната двойка получила отказ, обоснован с противоречие с нормите на обществения ред. Други четири от двойките първоначално получили отказ, но след като през 2017 година Италия уредила възможността еднополовите двойки да узаконят семействата си с института на гражданските съюзи, въведен след предходно решение на ЕСПЧ по делото "Олиари и други срещу Италия", бракът им бил записан като граждански съюз.

Шестата двойка, която също получила отказ с основание противоречие с италианския обществен ред, обжалвала отказа пред съда. По това дело италианският касационен съд се произнася, че съгласно практиката на националните съдилища, противоположният пол на съпрузите е най-неотменимото изискване за съществуването на брак като правно значим акт. Поради това отсъствието на този елемент поставя под въпрос съществуването на брака, което означава, че той не поражда правни последици. Съгласно решението на касационния съд, отказът от регистрация на този сключен в чужбина брак не може да се основава на противоречие с италианския обществен ред, нито на това, че не съществува или не е валиден, а само на това, че не може да породи правни последици в италианския правен ред.

Като отбелязва, че държавите, страни по ЕКПЧ, са все така свободни да ограничават достъпа до брак само до разнополови двойки, ЕСПЧ припомня, че в досегашната си практика е установил необходимостта връзките на еднополовите двойки да бъдат признати и закриляни от закона. Съдът отчита въвеждането на гражданските съюзи в италианското законодателство през 2017 г. и по тази причина изследва само въпроса дали е имало установен справедлив баланс между интересите на италианската държава и на жалбоподателите само в периода преди въвеждането на новото законодателство.

ЕСПЧ отбелязва, че 24 от 47-те държави, членки на Съвета на Европа, са узаконили еднополовите бракове, а едва 16 са тези, които не уреждат никаква форма на узаконяване на връзките на еднополови двойки, сред които е и България.

Българка съди Столична община в борба за признаване на еднополовия й брак

Българка съди Столична община заради отказ да признае еднополовия й брак. Ако българският съд признае брака на двете жени, те трябва да...

ЕСПЧ се произнася, че отказът да бъдат регистрирани връзките на жалбоподателите, е поставил семействата им в правен вакуум, който не отчитал фактическото положение, довел до пречки в ежедневието им и лишил връзката им от правна защита. За да откаже регистрация на сключените в чужбина бракове, италианската държава не се е обосновала с никакъв преобладаващ обществен интерес. Съдът намира, че държавата-ответник не може да пренебрегва положението на жалбоподателите, тъй като то представлява семеен живот по смисъла на Член 8 от Конвенцията.

"Решението е срещу Италия и обвързва Италия. Но от него е видно, че България нарушава конвенцията като не предоставя никаква закрила на еднополовите двойки и е застрашена от осъждане, ако съдът бъде сезиран", коментира адв. Адела Качаунова, директорка на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК).

БХК припомня, че понастоящем пред Административен съд София-град има висящо дело за отказ на Столична община да впише сключен в чужбина брак на българка с нейната партньорка в личния ѝ регистрационен картон. По делото, което се води от адв. Деница Любенова от младежка ЛГБТ организация "Действие", се очаква решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа