Еврокомисар иска обща прокуратура на ЕС заради джихадистите

4312
Еврокомисар иска обща прокуратура на ЕС заради джихадистите

Между 5 и 6 хиляди европейски доброволци, близо 1500 от които са французи, са заминали за Сирия, за да влязат в редиците на джихадистите, които се бият срещу режима на Башар Асад, твърди еврокомисар в интервю за "Фигаро".

Вестникът публикува в понеделник интервю с еврокомисаря по правосъдието, чехкинята Вера Юрова, в което тя обявява, че "на европейско ниво ние оценяваме, че за Сирия са заминали около 5 или 6 хиляди души, от които 1450 от Франция", твърди Юрова като се страхува, че цифрите са много по-големи.

Какво тласка момичетата към Ислямска държава?

Сред доброволците да отидат да джихад в Сирия особено се открояват две групи (техният процент е 25-40%) - момичетата и новопостъпилите....

За да се попречи на тези пътувания еврокомисарката се надява да се акцентира предимно върху превенцията, а не върху силовите методи, защото репресията "е закъсняло действие. "За 2015 година сме отделили бюджет 2,5 милиона евро за да предложим обучение в полза на наказателните и пробационните служители, както и на европейските прокурори", ционните аотколкото върху

Тя се бори за по-добро сътрудничество между европейските полицейски и правосъдните служби като Европол и Еврожуст.

Еврокомисарката е благоразположена към създаването на обща европейска прокуратура. Според нея на първо време Европейската прокуратура може да се заеме с финансовите измами с бюджета на ЕС, а след това да разпространи прерогативите си върху трансграничната организирана престъпност, трафикът на хора, например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа