Еврокомисията държи под око бизнеса на премиера Бабиш

670
Еврокомисията държи под око бизнеса на премиера Бабиш

Изправен пред процедури за конфликт на интереси при затягане на правилата на ЕС, милиардерът и чешки премиер Андрей Бабиш скоро може да стане първият европейски политик, открит, че нарушава новия закон на блока.

Бабиш, вторият най-заможен гражданин на Чехия, е заподозрян в запазването на собствеността върху разрастващата се група за химикали, храни и медии “Агроферт”, въпреки че официално е прехвърлил собствеността си на доверителни фондове, за да спазва закона.

Той вече е изправен пред криминални обвинения в страната си заради предполагаема измама със субсидии от ЕС в размер на около два милиона евро, за да построи луксозната си ферма “Щъркелово гнездо” близо до Прага през 2007-2008 година.

Отделни производства, предизвикани от жалба от антикорупционния наблюдател Трансперънси интернешънъл" (ТИ) и опозиционната Пиратска партия (ПП), показват, че Бабиш има причина да се тревожи.

“"Агроферт” получава субсидии от ЕС, чешки субсидии и участва в обществените поръчки", каза пред АФП Давид Ондрачка, ръководител на чешкия клон на ТИ, цитиран от БГНЕС.

Миналия септември ТИ и ПП попитаха Европейската комисия дали „Агроферт“ има право да получава милиарди селскостопански субсидии от ЕС, ако Бабиш все още го контролира.

Те също така изпратиха жалба до кметството в Черношице, отговорно за мястото на пребиваване на Бабис близо до Прага, твърдейки, че е нарушил чешкия закон за конфликт на интереси, като притежава медии.

Както Европейската комисия, така и Черношице намекнаха, че са склонни да вярват в твърденията.

Политически работи

Бабиш категорично отрече всякакво участие в дейностите на „Агроферт“ по време на премиерския пост, като осъди пиратите като "информатори".

"Вие сте доносничили за мене в Брюксел, вие сте пищяли за мен в Черношице", каза той в парламента миналата седмица.

Миналия месец кметството на Черношице заяви, че е взело решение, но отказа да го направи публично.

Само Бабиш знае подробностите и във вторник той каза, че адвокатите му са обжалвали решението, което той е определил като опит да бъде изтласкан от политиката.

В изтекъл сред обществеността документ адвокатите на ЕС заявяват, че двойната роля на Бабишs като премиер и магнат "се квалифицира като конфликт на интереси", тъй като държавните служители не трябва да решават за плащания от ЕС на компании, които в крайна сметка контролират.

Комисията прекрати субсидиите на “Агроферт“ и изпрати одитори да проверят бизнеса на Бабиш, окончателното решение по което се очаква до април.

Тя също така разглежда субсидиите, които “Агроферт“ е получила от 2014 г., когато роденият в Словакия бивш комунист стана финансов министър в предишното коалиционно правителство, ръководено от социалдемократите.

Бабиш, чийто светкавичен напредък в политиката е белязан с противоречия, откакто той основава популисткото АНО движение през 2011 г., също е изправен пред криминални обвинения у дома поради предполагаема измама със субсидиите от ЕС от 2007 г. насам.

Той също е бил засегнат от твърдения, че е служил като агент на тайната полиция през 80-те години, когато бившата Чехословакия е под властта на Москва.

Първи тест

Ондрачка каза, че ТИ използва информация от регистрите на собствеността на бенефициентите, въведени в ЕС миналата година като част от борбата на блока срещу прането на пари.

Правният термин "собственик бенефициент" определя специфични права на собственост като стойност върху собственост, принадлежаща на дадено лице, въпреки че юридически правото на собствеността принадлежи на някой друг.

Тъй като чешкият регистър не е изцяло публичен, те използват словашкия, който показва, че 37 дружества, притежавани от “Агроферт“ с Бабиш, посочен като собственик на бенефициентите, и 28, посочващи съпругата му Моника, която също е член на борда на двата доверителни фонда, отговарящи за „Агроферт“

През 2017 г. “Агроферт“ получи субсидии от ЕС на стойност 2,1 млрд. крони (82 млн. Евро), информират чешките медии.

"Бабиш е в уникална позиция като министър-председател, който също е доминиращ получател на субсидии от ЕС," каза Ондрачка пред АФП.

"Може да се каже, че ЕС съфинансира олигарх, който печели все повече и повече избори в една държава-членка", каза той.

Сега Бабиш е изправен пред три възможности.

"Декларира, че “Агроферт”, който все още контролира, няма да получи никакви публични средства; да продаде “Агроферт” - но не на жена си; или да се откаже от политиката", каза той.

Очаква се Европейската комисия да произнесе присъдата си най-късно през април.

Независимият политически анализатор Иржи Пехе заяви, че резултатът ще бъде важен за ЕС, тъй като "това е първият голям случай след като директивата затяга прилагането на правилата за конфликт на интереси".

"Бабиш е първият тест за Комисията, така да се каже. Мисля, че те ще искат да свършат добра работа."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа