"Европа не е общ пазар, Европа е обща мечта!" - така ли мислят англичаните?

3775
"Европа не е общ пазар, Европа е обща мечта!" - така ли мислят англичаните?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Европа е мирът, който дойде след ужасите на войната. Европа е прошката между французите и германците. Европа е връщането на свободата за Гърция, Испания и Португалия. Европа е падането на Берлинската стена. Европа е краят на комунизма. Европа е благоденствие, тя е демокрация. Европа са нашите основни права. Можем ли да живеем без всичко това?"

Думите са на испанския депутат от Европейския парламент Естефан Гонзалес Понс, произнесени в 19 минутна емоционална реч на 25 март 2017-та година. Само четири дни по-късно посланикът на Великобритания в Европейския съюз Тим Бароу връчва на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, с което Обединеното кралство задейства член 50, с което официално заявява искане за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Преговорите трябва да приключат до март 2019 г., след която дата Великобритания няма да е член на ЕС. По този повод Тереза Мей, заменила подалия оставка след референдума през 2016-та година премиер Дейвид Камерън, заявява, че „това е исторически момент, от който няма връщане назад“.

Октомври 2019-та начело на правителството вече е Борис Джонсън, твърд в желанието си страната да напусне Европейския съюз, но поредното отлагане е факт. Месеци наред Brexit става все по-неясен, а бъдещето на Великобритания и на Европейския съюз - в голяма степен непредвидимо.

"Аз обичам европейската мечта. Европа не е пазар. Европа е волята ни да живеем заедно." Това още казва в кратката си, но много емоционална реч испанският евродепутат, а в средата на октомври, дни, преди за пореден път финалът на противоречията да се изтегли в неясно бъдеще, листовки с нея раздава на оживената търговска улица New Street в Бирмингам Дик Роджърс. Той е пастор в Англиканската църква и хирург в Детска ортопедична болница. Въоръжен с виден отдалеч плакат и усилвател, той призовава хората да останат в Европейския съюз. Някои се спират, вземат листовката и разговарят с него. Други подминават. Съотношението е горе долу сходно на резултатите от референдума - тогава за излизане от ЕС гласуваха 51.89%, а за оставане- 48.11%.

"Обичам идеята за европейския проект и затова разпространявам тази  забележителна реч, която трае само 19 секунди, има я в Youtube и казва основното", обяснява Дик Роджърс. "Надявам се Brexit да не се състои и вярвам, че това все още е възможно. "

Много хора ли мислят като вас?

Да, много са. Всъщност мнозинството мисли така. Социологическите проучвания от времето, когато беше проведен референдумът, сочеха превес на привържениците на Brexit, но данните от последните анкети показват, че 50-55% от хората вече предпочитат Великобритания да остане в Европейския съюз.

През 60-те години на миналия век Мери Мейсън е прекарала четири от най- хубавите години в живота си в България- тя е една от първите две учителки англичанки в новосформираната Английска гимназия в Пловдив. Преподава една година и в софийската Първа английска гимназия заедно с Мерсия Макдермот. Днес Мери Мейсън е на почтената възраст 89 години, но продължава живо да се интересува и от политика, и от България, и от идеята за Европа.

Какво мислите за Brexit, какво мислят хората на вашата възраст в Англия за Брекзит?

Brexit - как ще свърши най-смешната политическа сага?!

Поредният провал за завършен на Brexit безспорно е една от най-важните новини на изминалата седмица. И, разбира се, реакциите стават вс...

Много зависи какъв сте. Мисля, че едно от нещата, което разделя хората в Англия на желаещи да напуснат Европейския съюз и на други, които желаят Великобритания да остане в него, е образованието. Статистиката го доказва. Мисля, че хората, които искат да останем, бяха ужасени, когато правителството просто пусна едни листовки пред всяка врата и не направи нищо повече. Brexit е тук, той разтърсва страната и е факт, след като бяха изречени толкова много лъжи. Колко много милиони ще потекат внезапно към Националната здравна система например...Те просто излъгаха. Но хората, които четат само популярните вестници и социалните медии, се хванаха на тия лъжи и в момента цари пълна бъркотия.

Това, което наистина е плашещо за хората като мен, които имат добра пенсия и живеят комфортно с нея, е мисълта, че всичко това ще изчезне, ако страната изпадне в рецесия. За това привържениците на твърдия Brexit не държат сметка. Brexit без сделка, Brexit на всяка цена- това не го разбирам и ще се радвам някой да ми го обясни, защото не виждам причина. Макар че може би все пак има една- това със сигурност са хората, които правят състояния от пране на пари чрез банките на тази страна. Това е позорно. Това са хората, които натискат, натискат за излизане от Европейския съюз, нарушават закона, не се съобразяват с волята на парламента, за да спечелят невероятни пари за себе си. И това ще стане, ако те успеят да прокарат Brexit без сделка. Срамувам се от начина, по който нашето правителство се държи със своите партньори в Европейския съюз - те искат да приключат с тях и разчитат на Америка. Гледам всяка вечер новините, за да видя какви нови трикове са измислили пак. Ще ми се да ги разбера, но не ги харесвам и не мога. "

Свързана с България, Мери Мейсън е била много радостна, когато нашата страна става пълноправен член на Европейския съюз. Но с годините идва разочарованието.

"Надявах се България да сподели просперитета, на който ние се радваме. Но се боя, че и при вас нещата не вървят както трябва. Виждаме езика на омразата, напрежението...Аз съм достатъчно възрастна - родена съм през 1930 година и, макар и да бях малка, помня възхода на Хитлер, помня войната и бомбардировките... Моето семейство имаше късмет, но много други нямаха и не оцеляха. И мисълта, че всичко това се случва отново, е ужасяваща. Няма да видя много от това, което предстои, но се надявам нещата да се поправят заради вас".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа