X
 
 

Три десетилетия след обединението - източногерманците го възприемат все по-положително

1199 1
photo of Три десетилетия след обединението - източногерманците го възприемат все по-положително
Снимка: Уикипедия
Броени дни преди отбелязването на 30-та годишнина от Обединението на Германия, ново проучване показва, че по-голямата част от гражданите на петте нови провинции възприемат все по-полижително събитието, докато на Запад хората са далеч по-скептично настроени. Това отбелязва изданието Der Spiegel, цитирано от агенция "Фокус".

Оказва се, че източногерманците са по-оптимистични по отношение на процеса на обединение на Германия, отколкото на западногерманците: 70 процента смятат, че са спечелили от обединението, докато на Запад те представляват само тънко мнозинство от 53 процента. Това е заключението на представително проучване на Kantar Public, поръчано от фондация Körber, което Der Spiegel публикува в специалния си брой по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

30-годишнината от падането на Берлинската стена започва от Пловдив

Една от първите прояви след официалното встъпване в качеството си на Европейска столица на културата на 12 януари 2019 година, ще бъде ...

Въпреки това състоянието на вътрешногерманското единство се възприема критично от много хора, въпреки че 71 процента от източногерманците и 66 процента от западногерманците казват, че надеждите им за обединение са били изпълнени. Но в същото време 69 процента от живущите в западните провинции и 74 процента от тези в източните все още виждат много големи разлики между двете части на страната, разделени в годините на Студената война.

Тридесет години след падането на Желязната завеса и петнадесет години след разширяването на Изток на ЕС, по-голямата част от германците са с чувство на принадлежност към Запада. 77 Но дори и при този въпрос съществуват ясни разлики между Изтока и Запада. Само седем процента от хората в старите федерални провинции смятат, че принадлежат към Източна Европа, в Източна Германия те са поне 32 процента.

„Резултатите са ясно предизвикателство пред политиката, бизнеса и гражданското общество да търсят диалог с източните си съседи и да потвърдят отново нашите общи интереси", предупреждава Томас Полсен от Управителсния съвет на фондацията.

Западногерманците оценяват положението на демокрацията в страни като Унгария или Полша много по-критично от източногерманците. 65 процента от хората в старите федерални провинции подкрепят санкциите срещу тези две държави, защото те нарушават основните ценности на ЕС. На Изток броят им е наполовината (51 процента).

10 ноември: 25 години преход и книга по темата

Седем души са ранени при катастрофата между рейс и трамвай в столицата. Катастрофата между автобус 72 и трамвай 10 стана на кръстовище...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    А , ценностите на ес са корупция , зашита на Транснационалната Корпорация и зашита на Враждебните мигранти. Не вярвам чак толкова , че германците са такива дЪбили.
Последно в Актуално