X
 
 

Европейски кораби ще патрулират в Ормузкия пролив

1081 1
Европейски кораби ще патрулират в Ормузкия пролив
Снимка: Getty images/Guliver
Френското външно министерство заяви в понеделник, че осем държави от Европейския съюз са подкрепили нов военноморски патрул, който да помогне да се избегнат потенциални конфликти в Ормузкия пролив, стратегически важния вход в Персийския залив.

Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Холандия и Португалия подкрепиха новата сила, въпреки че министерството не каза колко кораби ще бъдат включени или кога ще започнат да действат.

Бразилия спря петролните си танкери да минават през Ормузкия проток

Бразилската държавна петролна компания Petrobras обяви, че временно ще спре преминаването на свои танкери през Ормузкия проток заради н...

Този ход става на фона на ескалиращото напрежение в региона, особено между Иран и Съединените щати, което предизвика атаки срещу танкери и други конфликти в решаваща зона за световното корабоплаване и снабдяването с петрол.

"От месеци тази ситуация застрашава свободата на корабоплаването и сигурността както на европейски, така и на чуждестранни кораби и екипажи", се казва в съобщение на френското дипломатическо ведомство.

Инициативата на ЕС също подчертава целта на блока да действа отделно от САЩ.

Франция и нейните европейски съюзници се надяват да се дистанцират от президента на САЩ Доналд Тръмп, за да спасят сделката от 2015 г. с Техеран, която ограничава ядрената програма на Иран.

Европейски сили ще пазят корабите в Персийския залив

Великобритания иска да създаде европейски сили за морска защита в Персийския залив, заяви външният министър Джереми Хънт, но подчерта, ...

Тръмп едностранно се отказа от споразумението през 2018 г. и наложи смазващи икономически санкции срещу Иран, което отново разпали конфликт.

Франция, Дания, Гърция и Холандия вече потвърдиха, че ще допринесат за патрулите, които ще бъдат базирани в Обединените арабски емирства.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално