Европейският съвет продължава работа - ето какво е новото предложение за върховенството на правото

3865
Европейският съвет продължава работа - ето какво е новото предложение за върховенството на правото
Снимка: EC - Audiovisual Service

Срещата на лидерите на държавите-членки на ЕС в Брюксел беше възобновена около 21:30 часа (местно време, 22:30 часа) снощи, съобщи прессекретарят на Съвета Баренд Лейтс.

Първоначално беше планирано заседанието да започне в 16:00 часо, но заради продължилите телефонни консултации на Мишел то беше отложено за по-късен час. Преди началото на пленарните разговори председателят на Европейския съвет съобщи, че е подготвил ново предложение по основната тема на срещата – пакета за възстановяване на европейската икономика, който стана причина срещата на върха да се проточи четири дни.

Шарл Мишел извади т.нар „преговорна кутия“ пред евролидерите

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи пред европейските лидери т.нар „преговорна кутия“. Новото предложен...

Според проектодокумента, размерът на субсидиите във фонда за възстановяване на европейската икономика намалява от 500 милиарда на 390 милиарда евро - т.е. това са пари, които ще бъдат дадени безвъзмездно. Предвижда се размерът на заемите да бъде 360 милиарда вместо 250 милиарда евро. По този начин Шарл Мишел отстъпва пред "спестовната четворка“ (Нидерландия, Австрия, Дания и Швеция, към които се присъедини и Финландия), които бяха против изобщо да има грантове, но в течение на четиридневните дотук преговори дадоха предложение да бъдат отделени 355 млрд. евро безвъзмездно, пише БГНЕС.

Според новото предложение, 70% от средствата във фонда за възстановяване трябва да бъдат използвани през 2021 – 2022 г. на базата на критериите на ЕК. Още 30% могат да бъдат използвани през 2023 година.

Съгласно предложението, задължително условие за използването на средствата е, че поне 30% от всички субсидии и заеми, предоставени на страните от ЕС, трябва да бъдат изразходвани за "положителни климатични проекти", т.е. проекти, насочени към въвеждане на зелени технологии, алтернативна енергия, пестене на енергия. Всичко това ще допринесе за изпълнението на задачата на Европейската комисия за изграждане на икономика с нулеви въглеродни емисии в ЕС до 2050 г.

Погасяването на общоевропейския дълг по този фонд трябва да приключи до 31 декември 2058 г. Предложението съдържа обявената по-рано многогодишна финансова рамка за 2021 – 2027 г. в размер на 1,074 трилиона евро. Освен това се предвижда на нетните донори Германия, Нидерландия, Дания, Австрия и Швеция да бъдат осигурени намаления или връщане на част от вноските от общоевропейския бюджет.

Има уж оптимизъм за спасителен план за коронавируса в ЕС, но преговори ще има и довечера

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че предлага 390 млрд. евро като безвъзмездна помощ за страните-членки на ЕС заради...

В предложението си Шарл Мишел е смекчил значително искането за спазване на принципите на върховенство на закона като условие за получаване на европейски помощи. Базовата теза, че обемът на дотациите от бюджета и фонда за възстановяване трябва да бъдат свързани директно със спазване принципите на върховенството на закона и на европейските ценности, е останала в документа, но е смекчен механизмът за наблюдение. Вместо автоматично да бъдат орязвани средствата за страните-членки, за които ЕК е установила, че се нарушава спазването на европейските ценности, Шарл Мишел предлага този въпрос да бъде обсъждан на срещите на върха на ЕС. Това означава, че лидерите на държавите-членки ще обсъждат при закрити врата дали е необходимо да бъдат орязвани дотациите на някоя от тях, като такова решение ще се взема с квалифицирано мнозинство. Препратката е към член 2 на Договора за основаване на ЕС. Премахва се предложената роля на ЕК по въпроса - да докладва за такива евентуални нарушения на върховенството на правото в годишния си доклад или пред ОЛАФ.

Очаква се новата среща на лидерите на ЕС да започне до минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com