Еврозоната във втора рецесия за по-малко от година

2898
 Еврозоната във втора рецесия за по-малко от година
Снимка: iStock

Икономиката на еврозоната изпадна във втора рецесия за по-малко от година през първото тримесечие, показват днешни данни, тъй като бавните ваксинации и блокирането заради пандемията спират възстановяването, според АФП.

Данните са в ярък контраст от тези за САЩ, където икономиката се е разраснала през същия период, отчитайки годишен ръст от 6,4%. Китай също се измъква от пандемията от коронавируса с 18,3% скок в растежа на брутния вътрешен продукт на годишна база.

Британската икономика преживя най-големия си спад за 300 години

БВП на Великобритания се сви с 9,9% през 2020 г., което е най-големият икономически спад от 300 години насам, съобщава The Independent,...

Европа беше силно засегната от втора и трета вълна от коронавирусната пандемия, с множество опити да се отвори отново икономиката, прекъснати от нови огнища. По-нови данни дадоха на европейците увереност, че рецесията ще бъде краткотрайна, като проучванията показват, че производството в момента процъфтява. И тъй като кампанията за ваксинация най-накрая се развихри, се очаква да последва увеличение в търсенето, тъй като европейците започват да харчат повече в магазини, в отворени ресторанти и за туризъм.

Бавно придвижващият се план за възстановяване на ЕС също се очаква най-накрая да влезе в релси, като даде така необходимия тласък на южните държави, смазани от пандемията, като Италия или Испания. Германия е с най-голямото забавяне на растежа през периода от януари до март, като износът не успя да покрие стръмния спад в търсенето от обезкуражени потребители, твърдят анализатори.

Потребителските цени в еврозоната междувременно са се повишили през април с 1,6%, като се приближават до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%. Повишаването на цените, отново до голяма степен подхранвано от енергийните разходи, идва след петмесечна инфлация и постепенен обрат по-рано тази година. Но основната инфлация, ударила нестабилните компоненти като енергия или храна, всъщност се задълбочи през април, което означава, че търсенето все още не презарежда икономиката.

Безработицата до голяма степен бе пощадена от най-тежкото предвиждане по време на кризата, от което първоначално се страхуваха анализаторите, когато пандемията замрази глобалната икономика в началото на 2020 г. Евростат съобщи, че безработицата в еврозоната е спаднала до 8,1% през март, въпреки че това е с един процент повече от година по-рано. През март безработицата в целия ЕС е спаднала до 7,3%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com