Foreign Policy: Кристалина Георгиева е била доносник на Държавна сигурност*

9193
Foreign Policy: Кристалина Георгиева е била доносник на Държавна сигурност*
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която беше кандидат за генерален секретар на ООН, "крие скелети в гардероба си".

Европейският съюз продължава да назначава ръководни фигури, без да е проучил миналото им както трябва.

The New York Times: Кампанията "в сянка" на Георгиева за ООН обрече кандидатурата на Бокова

Една от топ кандидатите жени за поста ръководител на Организацията на обединените нации бе считана за твърде близка до САЩ. Другата се ...

Швейцарският журналист Ив Кугелман е публикувал статия на интернет страницата на изследователския институт на Foreign Policy, озаглавена “Основната грешка в ООН, която едва бе предотвратена”. Американската организация е един от най-престижните мозъчни тръстове, анализиращи външната политика и въпросите на сигурността в САЩ.

Според публикацията на реномирания американски институт "в случая на г-жа Георгиева изплуват сериозни твърдения“, които са свързани с нейното минало и настояще. Тези твърдения са групирани в две категории: миналото ѝ в годините на комунистическия режим в България и нейните контакти с бизнес група с предполагаеми връзки с организираната престъпност.

Статията е обобщение на няколкомесечно разследване по тези обвинения, посочва авторът, което е протекло и по време на кампанията с номинацията на Георгиева за поста генерален секретар на ООН. Изследването е базирано на интервюта с бивши агенти в българските служби за сигурност, политици и „граждани, които имат достъп до съответната информация“. Авторът се е позовал и на архивни материали и открити източници, като е провел и консултации с експерти по работата на тайните служби, в частност в България.

Един от тях – бивш офицер от 6-о управление ДС, който в проучването е посочен под псевдонима Андрей Войнов, твърди, че след като започнала да преподава политическа икономика в института "Карл Маркс" Георгиева е била вербувана като информатор на службите. Според твърденията това ѝ гарантирало да продължи научната си дейност в лондонското училище по икономика през 1987 г.

Георгиева бе номинирана в последния момент за кандидат за генерален секретар на ООН, отбелязва още изданието Euractiv. Въпреки това има подозрения, че е водила кампания поне в продължение на година в позицията си на еврокомисар.

Както Ирина Бокова, така и Кристалина Георгиева имат шансове за висок пост в ООН

Новият генерален секретар на ООН Антонио Гутереш може да си избере повече от един заместник, каза Джим Дела-Джиакома, зам.-директор на ...

Actualno.com припомня, че по-рано авторитетния The New York Times излезе с анализ относно ситуацията около избирането на генералния секретар на Организацията на обединените нации. Американското издание посочва, че Българската вътрешна политика също е наляла ново масло в огъня за избора на жена за може би най-важната длъжност в световната дипломация. Г-жа Бокова беше спечелила в началото подкрепата на своето правителство, но друга българка – Кристалина Георгиева, водеше доста месеци кампания в сянка за поста, за да бъде официално номинирана от своето правителство през септември. Тази конкуренция, както споделят насаме много дипломати, обрече нейната кандидатура, изтъква още New York Times.

“Има сериозни съмнения за миналото на Георгиева от времето преди демократичните промени, както и за сегашните ѝ семейни връзки с бизнес конгломерат, който американските дипломати в София описват като "един от доайените на българската организирана престъпност", пише Кугелман.

Той цитира имената на няколко души от обкръжението на Георгиева, включително и офицер от комунистическите тайни служби, който твърди, че Георгиева е била важна за тях. Посочва се и че Георгиева отрича подобни връзки.

В публикацията премиерът Борисов е цитиран да казва, че Георгиева "има досие" и се обяснява, че това е термин, който се отнася за информатори или сътрудници на тайната полиция в България.

Авторът цитира и източници, които твърдят, че Георгиева е имала връзки с "Мултигруп" - бизнес империя от ранните години на демокрацията в България. Дава се и пример, че дъщерята на Георгиева Десислава Кинова е била дългогодишен служител на компании от групировката.

Британски евродепутат поиска разследване на разходи на Кристалина Георгиева

Британският евродепутат Дейвид Кембъл Банерман поиска Европейската сметна палата (ЕСП) да прегледа транспортните разходи за последните ...

Кугелман посочва, че американски дипломати описват "Мултигруп" като "доайен на българската организирана престъпност". Дори и твърдението да е преувеличено, е вярно обаче, че в САЩ има отвращение към точно тази бизнес група, което се потвърждава от официална кореспонденция на Държавния департамент, разкрита от Wikileaks, пише авторът, цитиран от БГНЕС.

"Въпросите, свързани с Георгиева, говорят за по-широк проблем: твърде често, както в ООН, така и в ЕС на лидерски постове се назначават хора, за които не е направено задълбочено проучване и не са били подложени на обществен контрол", убеден е още Кугелман.

Говорителят на Георгиева поиска да внесе уточнение, като се свърза с редакцията на Actualno.com. Публикуваме становището му без редакторска намеса:

"Това са стари твърдения, които с течение на времето бяха оборени едно по едно. Те бяха неверни, когато бяха отправени за първи път, те остават неверни и днес, когато биват повторени в пореден опит да се опетни името на г-жа Кристалина Георгиева."

*Информацията е актуализирана

Нормално чувство за реализъм няма тая жена. Имаше позорен английски, все едно кандидатства за кол център с костюмчето си

"Нормално чувство за реализъм няма тая жена. Имаше позорен английски, все едно кандидатства за кол център с костюмчето си". Така социо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа