Франция продължава с въздушните удари в Мали

13145
Франция продължава с въздушните удари в Мали

Френските сили нанасят въздушни удари в Мали с цел ликвидиране на ислямистки въоръжени групи, съобщи френският министър на отбраната Жан-Ив Льо Дриан по телевизията, предаде БГНЕС.

Удари се нанасят постоянно. Включително и в този момент. Имаше през нощта, ще има и утре – посочи министърът, като изтъкна, че напредването на въоръжените групи не е напълно предотвратено.

ООН иска международни африкански войски в Мали

Съветът за сигурност на ООН, разтревожен от настъплението на екстремистите в Мали, призова за скорошно разполагане на международни афри...

Париж продължава да увеличава присъствието си в Мали с пристигането на още военнослужещи и разполагането на бомбардировачи "Рафал", долетели от Франция.

Френските части са от междуармейската тактическа групировка (GTIA), включваща военнослужещи от разположените в Африка френски сили, по-специално в Кот-д`Ивоар и в Чад.

Сблъсъци с използване на тежко оръжие противопоставиха през последните дни в района на град Кона, централно Мали, малийските правителствени войски и дижхадисти, съюзници на "Ал Кайда", които не крият, че искат да направят пробив от северната част на страната, която окупират, към Юга, който е под контрола на правителството в Бамако.

В петък малийските сили получиха от френските сили въздушна подкрепа и си върнаха Кона. Ден преди това градът бе паднал в ръцете на ислямистите.

Париж отвръща на удара: Френско гражданство за Pussy Riot

Момичетата от руската пънк-група Pussy Riot са предложени за почетни граждани на Париж. Предложението е на френската партия „Евро...

Равносметката според президентството на Мали е: 11 убити и близо 60 ранени от редиците на малийската армия, един ранен при операциите френски военнослужещ по-късно починал от раните си. Малийски военен източник твърди, че са убити стотина ислямисти. НПО Хюман Райтс Уоч съобщава за десет убити цивилни, включително три деца.

Източник от района заявил за АФП, че Абдел Крим, наричан "Коджак", водач на ислямистката групировка "Ансар Дине" (Защитници на исляма), е бил убит през последните дни в боевете между малийската армия, подкрепяна от френски части, и джихадистите.

Снимка: архив

Редактор: Пламен Георгиев

Франция се изтегля от Афганистан

Последните френски бойни части напуснаха Кабул днес, две години преди окончателното изтегляне на международната сила. Това е символич...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com