Франция се пазари с Русия за разваляне на военен договор

11202
Франция се пазари с Русия за разваляне на военен договор

Франция е предала на руската страна свои предложения за прекратяване на договора за доставка на двата хеликоптероносача от типа "Мистрал", пише руският вестник "Комерсант" в петък, позовавайки се на източници от областта на военно-техническото сътрудничество.

Предложенията включват връщането от френска страна на Русия на около 785 милиона евро, които тя ще може да получи само ако даде писмено разрешение за продажбата на корабите на трета страна и то без никакви условия, пише вестникът.

Жан-Мари Льо Пен създава нова политическа формация

Лидерът на крайната десница във Франция, Жан-Мари Льо Пен обяви, че иска да създаде своя нова политическа формация, предаде АФП. Това...

В Москва, според "Комерсант", не са съгласни с този подход, защото "разходите и загубите" на Русия във връзка с прекратяването на договорите се оценяват на 1,163 милиарда евро. Освен това Русия няма намерение да дава каквото и да е разрешение за реекспорт, докато не й бъдат върнати парите.

Според източника на изданието, Франция смята да върне само парите, които са вписани в протоколите за извършените работи, докато Русия иска и средствата, похарчени за обучението на екипажи, за изграждането на инфраструктурата за базиране на хеликоптероносачите във Владивосток и за работата за създаване на палубните хеликоптери Ка-52К, пише РИА"Новости".

По-рано се съобщаваше, че Русия смята за "приемлив вариант" Париж да върне сумата от 1,5 млрд долара, платена за корабите "Мистрал", без да иска от Париж предвидените в договорите неустойки.

Франсоа Оланд бе заявил, че Франция не счита за възможно да предаде на Русия военните съдове. Руският президент Владимир Путин и разговаряха по темата по време на срещата им в Армения в края на април.

Франция е "за" квотите за бежанци в ЕС

Франция подкрепя предложението на ЕС за пренасочване на емигранти между страните членки на съюза. Това заяви вътрешният министър на стр...

Първият кораб "Мистрал", който беше построен за Русия и получи името "Владивосток", беше пуснат на вода още през октомври 2013 г. и през ноември 2014 г. трябваше да бъде изпратен на Русия. В последния момент обаче Париж, подложен на сериозна критика от съюзниците си, спря предаването на кораба заради кризата в Украйна. Вторият плавателен съд, кръстен "Севастопол", трябваше да бъде получен през втората половина на 2015 г., но и неговата доставка бе спряна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа