Франция се заканва на Великобритания в случай на Brexit

2086
Франция се заканва на Великобритания в случай на Brexit

Френският министър на икономиката Емануел Макрон смята, че Европейският съюз трябва да заеме твърда позиция по отношение на Великобритания, ако тя избере да го напусне, и заявява, че Франция ще е неотстъпчива в края на юни на срещата на върха след британския референдум.

Или си вътре или си извън. Европейският съвет трябва да отправи ултиматум към британците за техните намерения и президентът на Френската република ще е пределно ясен в това отношение", обяснява Макрон в интервю, излязло днес във в. Mond.

Камерън запазва поста си независимо какво покаже референдумът

Британският премиер Дейвид Камерън, който оглавява и агитационната кампания за оставане на страната в ЕС, възнамерява да запази поста с...

Според френския министър, ако британците искат да запазят достъп до европейския пазар, те ще трябва да участват в бюджета на ЕС, както правят Норвегия и Швейцария. При отказ - „те трябва изцяло да напуснат“, подчертава той.

Дори и ако в резултат на британския референдум Великобритания остане в ЕС, Макрон смята, че особеният статут, договорен от Лондон в началото на годината, трябва да остане изключение, за „да се избегне заразата“ от подобни изисквания от страна на други държави-членки

Макрон, който е за по-голяма европейска интеграция, желае Евросъюзът да прояви по-голяма амбициозност по въпросите на отбраната и на енергийния преход. Колкото до еврозоната, той се обявява да бюджет, комисар и парламент за тази зона, пише още БГНЕС.

Днес обаче сме блокирани от две забрани: френско табу, отнасящо се до трансфер на суверенитет, и германско табу – за финансовите трансфери и солидарността. Не може да се постигне напредък, без те да бъдат отстранени, казва Макрон.

Немската доминация в ЕС е само мит

Последният знак, че излизането на Великобритания от ЕС не е невъзможно, е редакционна статия в британския таблоид The Sun, в която ЕС е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com