Франция ще достави 78 гаубици на Украйна

5485
Франция ще достави 78 гаубици на Украйна
Снимка: Getty Images

Франция скоро ще може да достави 78 гаубици Caesar на Украйна и ще увеличи доставките си на снаряди, за да отговори на спешните нужди на Киев от боеприпаси за борба с руското нахлуване в страната. Това обяви министърът на отбраната във вторник.

Министърът на отбраната Себастиен Лекорню каза на пресконференция, че е постигнато споразумение между Франция, Украйна и Дания за финансиране на самоходните 155 mm гаубици Caesar, което ще позволи на Франция „бързо да ги достави“. Франция също така си е поставила за цел да достави 80 000 снаряда за 155 мм оръдия на Украйна тази година спрямо 30 000, доставени от началото на войната на 24 февруари 2022 г., каза той.

Още: Нидерландия поръча най-новите гаубици DITA за Украйна (ВИДЕО)

Освен това Франция участва в усилията за идентифициране на наличните запаси от барут и боеприпаси, които могат да бъдат закупени от страни извън Европейския съюз – план, иницииран от Чешката република за допълнителна подкрепа на Киев. Според плана на Прага трябва да се съберат 800 000 артилерийски снаряда за Украйна. Чешките лидери по-рано казаха, че първите снаряди трябва да бъдат доставени на Киев не по-късно от юни. Най-малко 18 държави са се присъединили към инициативата, обявиха служители в Прага.

Повече оръжия за Украйна

По-рано този месец Германия, Франция и Полша обещаха да доставят повече оръжия за Киев и да увеличат производството на военно оборудване, обещавайки, че Украйна може да разчита на триото европейски сили, докато се опитва да преодолее недостига на военни ресурси. Лекорню твърди, че европейските страни трябва да намалят зависимостта си от САЩ, за да гарантират сигурността на континента. Той каза, че очаква въпросът да бъде тема на кампанията преди изборите за Европейски парламент през юни.

Още: Франция прави още повече гаубици за Украйна, ще ѝ дава по 50 прецизни ракети месечно (ВИДЕО)

„Ние знаем, че част от дневния ред за сигурността на Европа отсега нататък трябва да пада върху европейците“, каза Лекорню. „Това е абсолютна необходимост“, допълни той. „За мен... не е правилно американският данъкоплатец да трябва да плаща толкова много за сигурността на европейците“, каза още Лекорню.

Коментарите му идват, тъй като мнозина в Европа изразиха опасения, че потенциалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом би отслабило алианса на НАТО, след неговите забележки, с които заплаши съюзниците, че няма да ги защитава в случай на нападение от Русия.

Още: Русия разполага най-нови оръжия до границата с Финландия

Дори ако президентът на САЩ Джо Байдън остане на поста, лидерите на ЕС се притесняват , че дългото, бавно завъртане на САЩ към Азия, за да се съсредоточи върху все по-настоятелния Китай, ще набере скорост и все повече ще остави Европа да се грижи за собствената си сигурност. Усилията на САЩ да получат нови средства за въоръжаване на Украйна са в застой в Конгреса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа