Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Фронтекс" създаде сили за бързо реагиране

07 декември 2016, 15:19 часа • 1302 прочитания

Агенцията на ЕС за граничен контрол „Фронтекс” и наскоро създадената Служба за гранична и брегова охрана сформираха сили за бързо реагиране, съобщи официалният сайт на организацията, чиято централа е във Варшава.

„Считано от днес, „Фронтекс” и Службата за гранична и брегова охрана разполагат с ресурс за много бързо разполагане на 1500 граничари, които ще подпомагат членките на ЕС при извънредни ситуации по външните граници”, посочва „Фронтекс”.

Граничарите ще разполагат с необходимата техника и превозни средства, осигурени от държави в Шенгенската зона. В кризисни ситуации те ще минават на разпореждане на „Фронтекс”, която ще може да ги изпрати на терен в рамките на 5 работни дни”.

Изпълнителният директор на „Фронтекс” Фабрис Легери изтъкна, че агенцията вече ще ползва „мощен инструмент, който ще дава възможност на членките на ЕС да реагират много по-бързо и ефективно при извънредни ситуации”.

В състава на силите за бързо реагиране влизат граничари, експерти по сканиране на пръстови отпечатъци и обработка на данни и други специалисти, съобщи БГНЕС.

В момента по протежение на външните граници на ЕС работят 1200 служители, които контролират, регистрират и идентифицират мигранти.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес