"Газпром" ще позволи на клиентите си предоговаряне на цените

1446
"Газпром" ще позволи на клиентите си предоговаряне на цените
Снимка: Getty Images/Guliver

"Газпром" обеща да позволи на клиентите си предоговаряне на цените, когато сметнат, че те не съответстват на средните цени в Западна Европа, каза говорителят на Европейската комисия Рикарду Кардозу.

В началото на седмицата беше съобщено, че руската компания се е съгласила да промени поведението си на пазара в Източна Европа, за да избегне многомилиардна глоба от Евросъюза за злоупотреба с монополно положение. От Европейската комисия дадоха да се разбере, че са склонни на извънсъдебно споразумение с руския гигант, ако той промени условията по договорите си с България и още 7 държави-членки. Говорителят на комисията Рикарду Кардозу подчерта пред БНР:

"Ангажиментите съдържат няколко различни аспекта, които ще помогнат за решаването напроблема с цените не само в България, но и в Централна и Източна Европа. Важно е първо да се спомене, че всички съществуващи в момента територални ограничения в договорите на „Газпром“, ще бъдат премахнати. Тези рестрикции пречат на клиентите на „Газпром“ да продават неговия газ извън територията на своите държави. С премахването им „синьото гориво“ ще се търгува свободно през територията на целия регион. Вторият елемент е свързан с потенциалните надценки на доставяния газ. ЕК се опасяваше, че в някои от пазарите, където „Газпром“ доминира, той налага прекомерно високи тарифи.

Ангажиментите ще позволят на клиентите - били те държавни фирми или други участници на пазара - да заявят, че условията не отговарят на пазарните реалности в Западна Европа, съгласно определени показатели като търговските цени в тези газови хъбове. Важно е да се знае, че предоговарянето на цените на Газпром досега съвсем не беше толкова лесно и ставаше много рядко. В договорите на някои държави тази възможност дори изобщо не съществуваше. Благодарените на новите предложения предоговарянето на цените ще може да се иска на всеки 2 години."

Кардозу обясни и как Газпром е блокирала досега търговските инициативи на България да препродава газ:

Системните партии защо мълчат за цената на газа, докато ЕК говори?

Началото на тази седмица беше историческо за България - за пореден път фундаментална новина за икономиката ни т.е. за живота ни си мина...

"Има много ясна клауза в договора, която забранява купуваният от доставчика газ да бъде изнасян от вашата територия и продаван на други клиенти. По-конкретен проблем за България е свързан с комбинирания газов оператор „Булгартрансгаз“ - той не притежава пълен контрол върху интерконекторите и газовите потоци през газовата инфраструктура на България заради начина, по който са структурирани дългосрочните договори с Газпром. Сега руската компания поема ангажимент да реши този проблем, така че българският газопреносен оператор да получи пълен контрол върху междусистемните газови връзки."

Говорителят на ЕК даде подробности относно "суап"-овите сделки, преддени в условията, които ще позволят на България да купува газ от други държави, още преди да е построила нови тръбопроводи:

"България и Балтийските републики в момента нямат алтернативна инфраструктура по която да получават газ от друга фирма, освен Газпром. Причината е както в начина, по който са оформени договорите им, така и в начина, по който тръбопроводите са построени. Сега Газпром предлага един вид транспорта услуга - например: ако клиент на Газпром в Унгария или Словакия, който е закупил определени количества, може да поиска да ги препродаде на България, тогава, срещу определена такса, Газпром ще достави това количество газ вместо до унгарската или словашката граница, на доставната точка на българо-румънската граница при Черна вода."

Газпром обяви, че се отказва от всякакви бъдещи претенции към България заради проваления проект за газопровода "Южен поток", тона е продиктувано от опасенията на ЕК, че руската компания може да упражни натиск, изполвайки доминиращата си позиция на пазара в България, за да получава неща, които не са пряко свързани с доставките на газ.

На този етап ЕК не възприема окончателно мнение по въпроса за бъдещето на Южен поток. Ние просто изразяваме опасенията си от възможния натиск и възползване от господстващото пазарно положение и просто получаваме принципно обещание от Газпром, че няма да предявява претенции за финансови компенсации. За нас то е достатъчно, но ние не изразяваме мнение относно това дали има основания или не.

Рано е да се прогнозира ще поевтинее ли газът, смятат партиите

Какво означава за България решението на руската енергийна компания „Газпром“ да се съобрази с регулациите в Европейския съю...

„Опасението“ се основава, на нещо, което сме видели и сме го изпратили до Газпром като списък с проблеми, които сме идентифицирали.

На въпрос какво би накароло фирма като Газпром да се съгласи друг да продава на България собствения й газ и да не търси финансови компенсации, Кардозу обясни:

"Ако се предположи, че техните предложения бъдат приети, ще се назначи специален надзорник. От тези ангажименти няма лесно измъкване. Газпром се съгласява да се обвърже за 8 години с тези условия. Ако ги наруши, Еврокомисията разполага с много бърза процедура за му наложи глоба от 10% от оборота. Защото тогава няма нужда да доказва пред съда, че руската фирма е нарушила правилата за конкуренция. Достатъчно е да покажем, че обещанията са нарушени. По този начин например неотдавна глобихме с половин милиард евро компанията Майкрософт, че нарушава ангажиментите си.

Идеята е това споразумение да допринесе за проекта за Енергиен съюз, лансиран от Комисията - тоест за повече свободна търговия и свободно движение на газа, за повече интерконектори на цялата територия на ЕС. Наистина - алтернативата е да се вземе решение за голяма глоба. Това звучи добре, но трябва да се знае, че глобата ще обхваща само действията на Газпром за минал период от време, без да се отнася до нищо, свързано с поведението му в настоящето и бъдещето. Ангажимените в предложеното споразумение носят решения, макар и краткосрочни, които бързо могат да бъдат приложени и ще освободят потоците на газ в Централна и Източна Европа. И както вече споменах- нарушаването на това споразумение съвсем не е лесно."

Обещанията на Газпром изискват промяна на двустранни търговски договори с България. Те евентуално биха изисквали съгласието и на българското правителство. Кардозу обаче не отговори какво би станало, ако следващото бъгарско правителство откаже предложената сделка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа