"Газпром" започна процедура по разтрогване на договорите с "Нафтогаз"

2200
"Газпром" започна процедура по разтрогване на договорите с "Нафтогаз"

Руският концерн "Газпром" започна процедура по разтрогване на договорите за доставка и транзит на газ с украинския „Нафтогаз“ в Стокхолмския арбитраж. Това заяви заместник-председателят на УС на газовия гигант Александър Медведев.

Той уточни, че новото дело по този иск на "Газпром" в Стокхолмския арбитраж ще бъде разгледано от друг състав арбитри, съобщи Дойче веле.

"Газпром" ще прекрати договора с "Нафтогаз" за доставка и транзит на газ

Изпълнителният директор на руския газов холдинг „Газпром“ Алексей Милер съобщи пред журналисти, че ръководената от него ком...

Медведев направи това изявление, след като на 28 февруари Стокхолмският арбитраж задължи „Газпром“ да плати на „Нафтогаз“ 4,63 милиарда долара за това, че не е доставил необходимите, съгласно договорите, обеми газ за транзит. Сумата впоследствие беше намалена до 2,56 милиарда долара. В същото време арбитражът отклони искането на украинската страна за преразглеждане на транзитната такса и за промяната на договора в съответствие с украинското законодателство, допълва БГНЕС.

Президентът на "Газпром" Алексей Милер нарече това решение „асиметрично“ и заяви, че арбитражът се води от двойни стандарти. „Ние сме категорично против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. В тази ситуация за „Газпром“ продължаването на договорите е икономически неизгодно и нецелесъобразно“, подчерта той.

На 1 март „Газпром“ отказа да възобнови доставките на природен газ за Украйна и върна на „Нафтогаз“ капарото. На 2 март Киев призова украинците да пестят природния газ.

Днес, 3 март, украинският лидер Петро Порошенко обяви, че критичната ситуация е останала в миналото. „В момента имаме рязко увеличаване на доставките на природен газ от Европейския съюз: доставки на газ от Полша, доставки на газ от Словакия, доставки на газ от Унгария. И целият дефицит е напълно покрит“, твърди той.

"Газпром" спря доставките на газ за Украйна

Руският концерн „Газпром“ отказа да възобнови доставките на газ за Украйна от 1 март. Както съобщават от концерна, &bdquo...

„Нафтогаз“ също така обяви, че газотранспортната система на Украйна работи в нормален режим, но призова гражданите да пестят газ до 6 март. „Всеки икономисан от вас кубически метър – това е защита на Украйна от непредсказуемите действия на руснаците“, се посочва в изявлението на ръководителя на компанията Андрей Коболев.

Украинската компания подкрепи предложението да се проведат преговори по решенията на Стокхолмския арбитраж с участието на Русия, ЕС и Украйна и заяви, че е готова да участва в тях „в най-близкото удобно за всички страни време“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа