X
 
 

Генерален адвокат на Европейския съд: Брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол

2746 4
photo of Генерален адвокат на Европейския съд: Брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол
Снимка: Thinkstock
Понятието "съпрузи" се отнася и до лица от един и същ пол, независимо дали според законодателството на държава-членка на ЕС хомосексуалните бракове са разрешени и не може на такава база да се отказва пребиваване в дадена страна-членка на Съюза. Такова мнение* изказа генералният адвокат на Европейския съд Мелхиор Вателет по вече доста нашумялото дело "Коман/Хамилтън". То е заведено пред Европейския съд от Адриан Коман, защото Румъния отказва да даде право на пребиваване на Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като не е съпруг на Коман съгласно определението за съпруг в румънското законодателство. Коман и Хамилтън, който е американец, имат сключен брак във Великобритания.

Адвокат Вателет изрично подчертава, че в случая проблемът касае принципа на свободно движение на гражданите на страните-членки на ЕС и че юридическият спор се отнася точно за принципа на свободно движение. Но същевременно, генералният адвокат взема отношение и по понятията "съруг“ и „съпруга“.

Ирландци сключват гей брак, за да се спасят от данъци

Двама жители на столицата на Ирландия Дъблин решиха да подпишат еднополов брак, за да не плащат данък наследство, предаде The Irish Tim...

Според мнението на юриста понятията „съпруг/съпруга“ трябва да получи самостоятелно и еднакво тълкуване навсякъде в ЕС от юридическа гледна точка. Генералният адвокат подчертава, че понятията "съпруг/съпруга" по смисъла на директивата обхваща връзката, основана на брак, като същевременно тези понятия са неутрални от гледна точка на пола на съответните лица и са независими от мястото на сключване на брака. В този контекст генералният адвокат счита, че с оглед на общото развитие на обществото в държавите-членки на ЕС през последното десетилетие що се отнася до разрешаването на брака между лица от един и същ пол, практиката на Европейския съд, според която понятието "брак" съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол, вече не може да бъде поддържана. С други думи – брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол.

Вателет обръща внимание, че съгласно Хартата за основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) понятията "сърпуг/съпруга" се свързват със семейния живот, а Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е признал, че лица от един и същ пол могат да водят семеен живот.

Пълното становище на генералния адвокат ВИЖТЕ ТУК!

* Заключението на генералния адвокат не обвързва Европейския съд. Задачата на генералните адвокати е да предложат на съда, при пълна независимост, правно разрешение на делото, което им е поверено. След това съдиите пристъпват към разискване на делото. Съдебното решение ще бъде постановено на по-късна дата.

ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

С решение от 14 декември по делото "Орланди и други срещу Италия" (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд ...

Actualno.com

Етикети:

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Прав е човека! Брак може да означава брачен съюз само между лица от различен пол. Може да означава също и "боклук", "некачествено". Само не съм съгласен, че и двете понятия могат да означават нещо добро, нещо нормално. Боклука си е боклук и нищо повече!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Този адвокат гарантирано е педерас, гьотверен или на галено педи !
 • Калина 2.1 Калина преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами то за това бебетата в ЕС намаляват, тъй като мъжете се израждат в педераси !
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 1 българин преди 11 месеца Профил на трол?
  Мек и лигав отзад на генералният адвокат на Европейския съд Мелхиор Вателет, брак е семейна връзка между между мъж и жена с идеята да създадат, отгледат и възпитат деца, т.е. цивилизована форма на възпроизводство, а не съвместното съжителство между еднополови изроди, което няма нищо общо с това, нали меки китки, недоклатени?!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 декември

Овен През този ден ще сте просто неотразими. Всяка ваша дума или постъпка ще бъде приемана с възхищение. Възползвайте се от ситуацията...

Последно в Актуално