Генерален адвокат на Европейския съд: Брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол

3824
Генерален адвокат на Европейския съд: Брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол
Снимка: Thinkstock

Понятието "съпрузи" се отнася и до лица от един и същ пол, независимо дали според законодателството на държава-членка на ЕС хомосексуалните бракове са разрешени и не може на такава база да се отказва пребиваване в дадена страна-членка на Съюза. Такова мнение* изказа генералният адвокат на Европейския съд Мелхиор Вателет по вече доста нашумялото дело "Коман/Хамилтън". То е заведено пред Европейския съд от Адриан Коман, защото Румъния отказва да даде право на пребиваване на Клейбърн Робърт Хамилтън, тъй като не е съпруг на Коман съгласно определението за съпруг в румънското законодателство. Коман и Хамилтън, който е американец, имат сключен брак във Великобритания.

Адвокат Вателет изрично подчертава, че в случая проблемът касае принципа на свободно движение на гражданите на страните-членки на ЕС и че юридическият спор се отнася точно за принципа на свободно движение. Но същевременно, генералният адвокат взема отношение и по понятията "съруг“ и „съпруга“.

Ирландци сключват гей брак, за да се спасят от данъци

Двама жители на столицата на Ирландия Дъблин решиха да подпишат еднополов брак, за да не плащат данък наследство, предаде The Irish Tim...

Според мнението на юриста понятията „съпруг/съпруга“ трябва да получи самостоятелно и еднакво тълкуване навсякъде в ЕС от юридическа гледна точка. Генералният адвокат подчертава, че понятията "съпруг/съпруга" по смисъла на директивата обхваща връзката, основана на брак, като същевременно тези понятия са неутрални от гледна точка на пола на съответните лица и са независими от мястото на сключване на брака. В този контекст генералният адвокат счита, че с оглед на общото развитие на обществото в държавите-членки на ЕС през последното десетилетие що се отнася до разрешаването на брака между лица от един и същ пол, практиката на Европейския съд, според която понятието "брак" съгласно общоприетото в държавите членки определение се отнася до съюз между две лица от различен пол, вече не може да бъде поддържана. С други думи – брак не значи брачен съюз само между лица от различен пол.

Вателет обръща внимание, че съгласно Хартата за основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) понятията "сърпуг/съпруга" се свързват със семейния живот, а Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) е признал, че лица от един и същ пол могат да водят семеен живот.

Пълното становище на генералния адвокат ВИЖТЕ ТУК!

* Заключението на генералния адвокат не обвързва Европейския съд. Задачата на генералните адвокати е да предложат на съда, при пълна независимост, правно разрешение на делото, което им е поверено. След това съдиите пристъпват към разискване на делото. Съдебното решение ще бъде постановено на по-късна дата.

ЕСПЧ принуди Италия да признава сключени в чужбина еднополови бракове

С решение от 14 декември по делото "Орланди и други срещу Италия" (жалби № № 26431/12, 26742/12, 44057/12 и 60088/12) Европейският съд ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се готви да пази от съд биещи за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа