Generation Awake: Да превърнеш корка в мода

7497

Сандра Корреа е трето поколение собственик на португалска компания за производство на корк, създадена от дядо й. Тя винаги е живяла и работила в сферата на семейния бизнес, но внася иновации в традиционния процес, използвайки материала за производството но модни аксесоари.

Идеята й дошла преди повече от десетилетие, когато компанията, снабдяваща основно френски производители на шампанско, изпаднала в затруднение заради сътресения на пазара.

"От кризата през 2001 г. и 2002 г. се появи възможност. Индустрията е много мъжка и аз исках да направя нещо различно. Исках да използвам корка по друг начин и да дам на материала една чисто женско приложение. Мечтата ми беше да превърна корка в моден ресурс", заявява тя.

Първият продукт, който Сандра създала, бил корков чадър, който тя показала на изложение. Отзвукът бил толкова позитивен, че тя продължила. Днес вече произвежда широка гама от продукти - чанти, колани, портфейли, брошки, офис материали, химикали, тефтери и др.

"Коркът е много издръжлив, непромокаем е. Всеки сегмент изглежда по различен начин, така че дори един продукт да се мултиплицира, всяка бройка е уникална", споделя тя.

Компанията използва около 1000 тона корк на всеки 6 месеца. Материалът се добива от корковият дъб, който се среща само в Испания и Португалия, и който се възстановява на всеки 9 години.

"Когато използваме корк, допринасяме за устойчивото развитие на корковите дъбове. Всяко дърво абсорбира въглероден диоксид и помага в битката с глобалното затопляне", заявява Сандра.

Компанията се развива устойчиво. От персонал с 5 души в началото, сега там работят 14. 60% от продажбите са в Португалия, а 20% - в САЩ. През 2011 г. Сандра Корреа получава наградата "Най-добър предприемач" на Европейския парламент.

Сандра Корреа е представител на един от многото бизнес проекти в Европа, които доказват с работата си и материалите, които използват, че това, което се изхвърля, може да се превърне в ресурс. Те дават примери как идеите на Generation Awake могат да се приложат на практика. Тези примери показват как "да си еко" може да е печелившо и да осигурява работа.

Generation Awake: Да дадеш нов живот на стъклените бутилки

Лусиа Бруни се е специализирала в рециклирането на стъклени бутилки в своята работилница в Барселона, превръщайки ги в оригинални и еле...

-----

"Generation Awake" е кампания за повишаване на осведомеността относно ефективното използване на ресурсите. Тя е насочена към широката общественост, като показва какво можем да направим в ежедневния си живот, за да намалим отпадъците и да използваме по-разумно природните ресурси, като вода, енергия, дървесина и метали. Кампанията започна през 2011 г. и се организира от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия с цел да се насърчи изграждането на енергийно ефективна Европа със „зелена“ (или „рециклираща“) икономика. Инициативата призовава хората да се замислят за своите потребителски навици и последиците от тях върху околната среда, природните ресурси, качеството на живот, здравето и благополучието.

Повече инфографики можете да намерите на: http://www.generationawake.eu/en/the-campaign/about-the-campaign/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа