Generation Awake: Факти и данни

22508

"Generation Awake" е кампания за повишаване на осведомеността относно ефективното използване на ресурсите. Тя е насочена към широката общественост, като показва какво можем да направим в ежедневния си живот, за да намалим отпадъците и да използваме по-разумно природните ресурси, като вода, енергия, дървесина и метали. Кампанията започна през 2011 г. и се организира от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия с цел да се насърчи изграждането на енергийно ефективна Европа със „зелена“ (или „рециклираща“) икономика. Инициативата призовава хората да се замислят за своите потребителски навици и последиците от тях върху околната среда, природните ресурси, качеството на живот, здравето и благополучието.

Ефективното използване на ресурсите означава да произвеждаме повече с по-малко, да използваме ограничените ресурси по устойчив начин и да сведем до минимум нашето въздействие върху околната среда. Нашето бъдеще зависи от това, как ще използваме ресурси като системите на водите, въздуха, металите, минералите, горите, земите, храните и биологичното разнообразие. Тези ресурси са от жизнено важно значение за нашето благоденствие и благосъстояние, но ние черпим от тях по-бързо, отколкото те могат да се възстановят.

ФАКТИ И ДАННИ

Природни ресурси

Търсенето на природни ресурси е по-голямо от всякога: очаква се световният добив на метали, минерали, дървен материал, както и използването на земя, почви и прясна вода, да се увеличи със 75 % през 25-годишния период от 2005 до 2030 г.

Актуализация на доклада „Европейската околна среда: Състояние и перспективи, 2010 г. (SOER 2010) – тематична оценка“ (2012 г.)

ЕС потребява много повече, отколкото изнася. През 2010 г. ЕС е внесъл над три пъти повече материали, отколкото е изнесъл (шест пъти повече при горивата и другите полезни изкопаеми).

Средното годишно количество използвани материални ресурси за ЕС–27 е около 16 т на човек.

ЕАОС, Европейската околна среда: Състояние и перспективи, 2010 г.

Един човек в Северна Америка използва средно около 90 кг ресурси дневно, един европеец използва около 45 кг на ден, а един човек в ​​Африка около 10 кг на ден.

С почти 3 т на глава от населението годишно, Европа е континентът с най-висок нетен внос на ресурси.

„Overconsumption? Our Use of the World’s Natural Resources“, доклад на SERI, Global 2000, Friends of the Earth Europe, 2009 г.

Световното търсене на храни, фуражи и фибри може да нарасне със 70 % до 2050 г.

Доклад на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, 2009 г.

 

Отпадъците в Европа

През 2010 г. общото количество на отпадъците, генерирани от икономически дейности и от домакинствата в ЕС-28, възлиза на 2506 млн. тона.

През 2010 г. в ЕС–27 са преработени около 2369 млн. т отпадъци; това включва и преработените внесените в ЕС отпадъци.

Евростат, Европейска комисия – последна актуализация март 2014 г.

През 2012 г. (ЕС-28) 42 % от преработените битови отпадъци се рециклират или компостират, като тази стойност бележи повишение в сравнение с 38% през 2008 г.

Евростат, Европейска комисия – публикация март 2013 г.

Днес всеки човек в ЕС изразходва 16 т материали годишно, от които 6 т се превръщат в отпадъци, а половината се депонират.

Пътна карта за ефективно използване на ресурсите в Европа

Всеки човек от 500-милионното население на ЕС изхвърля средно около половин тон битови отпадъци всяка година. Към това се добавят огромните количества отпадъци, генерирани от дейности като производство (360 млн. т) и строителство (900 млн. т), а водоснабдяването и производството на енергия са източник на още 95 млн. тона. Като цяло Европейският съюз произвежда до 3 млрд. т отпадъци всяка година.

Брошура на ГД „Околна среда“ – публикувана през 2010 г.

През 2010 г. голяма част (37 %) от твърдите битови отпадъци (които съставляват 10 % от общото количество отпадъци, генерирани в ЕС) все още се депонираха. Днес тенденцията е вместо това различните потоци от отпадъци да бъдат рециклирани/компостирани (38 %) или изгаряни за оползотворяване на енергията (21 %).

Европейска агенция за околна среда

През 2010 г. по-голямата част от битовите отпадъци в Европа се рециклират в Австрия, Германия и Белгия. През 2010 г. в Европа са били рециклирани 35 % от битовите отпадъци, което представлява значително подобрение спрямо 23 % през 2001 г. За много държави обаче ще бъде изключително трудно да изпълнят поставените от ЕС цели…

Европейска агенция за околна среда

Количеството на събраните пластмасови отпадъци след използване от потребители достигна 25,1 млн. тона, като е нараснало с 2,4 % спрямо нивата от 2010 г. През 2011 г. оползотворяването достига почти 60 % и продължава да нараства.

Отпадъци от пластмаса

 

Според проучване, ако цялото законодателство на ЕС в областта на отпадъците се приложи напълно, това ще доведе до икономии от 72 млрд. EUR годишно, оборотът на сектора за управление и рециклиране на отпадъци ще се увеличи с 42 млрд. EUR и до 2020 г. ще бъдат открити повече от 400 000 работни места.

Доклад „Implementing EU Waste Legislation for Green Growth“, ноември 2011 г.

Хранителни отпадъци

Всяка година в Европа се произвеждат около 90 млн. т хранителни отпадъци.

„Preparatory Study on Food Waste across EU 27“, ГД „Околна среда“ (2010 г.)

Почти половината от храната в света се изхвърля. По данни на Института на машинните инженери около 2 млрд. т храна така и не стига до масата. Източник: „Гардиън“

Отпадъци от изделия

„Е-отпадъците“ – отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE) – са един от най-бързо растящите потоци от отпадъци в Европа, като нарастват с 3–5 % годишно.

Портал на Евростат за отпадъците от електрическо и електронно оборудване

Само една трета от отпадъците от електрическо и електронно оборудване (33 %) се събират и управляват отделно. Останалата част (13 %) отива в депа за отпадъци или се обработва недостатъчно добре във или извън ЕС (54 %).

Въпроси и отговори относно преразгледаната директива относно отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE), 2008 г.

Средният живот на един мобилен телефон е спаднал до 18 месеца през 2002 г.

„The International Journal of Advanced Manufacturing Technology“, проучване „The economics of cell phone reuse and recycling“, публикувано март 2010 г., бр. 47

Понастоящем за направата на персонални компютри, мобилни телефони, таблети и други нови електронни и електрически продукти в цял свят се използват 320 т злато и повече от 7500 т сребро годишно.

Инициатива StEP“, статия от юли 2012 г.

В Европа има около три четвърти милиарда абонати на мобилни услуги, като на 100 души се падат 125 абонати.

Данни от Евростат, 2009 г.

Отпадъци от хартия

Рециклирането на хартия се е увеличило от 40 % през 1990 г. до над 70 % през 2009 г. За рециклирането на хартия е необходима 70 % по-малко енергия отколкото за производството й от прясно добити суровини. Същевременно според оценки използваните за производството на хартия целулозни влакна (добити от дървесина) могат да бъдат използвани повторно 4–8 пъти.

Европейски съвет за оползотворена хартия

Отпадъци от пластмаса

Световното производство на пластмаса е нараснало от 1,5 млн. т годишно през 1950 г. до 288 млн. т през 2012 г., като само в Европа се произвеждат 57 млн. тона.

Plastics Europe, доклад 2013 г.

В сравнение със съществуващия сценарий, ако до 2020 г. се постигне ниво от 0 % на депонираните отпадъци от пластмаса, това би намалило отпадъците от пластмаса с 80 млн. т, които се равняват на 1 млрд. барела петрол, или 70 млрд. евро.

Plastics The Facts, 2013 г.

Рециклиране на метали

Алуминият е един от най-често срещаните метали в природата, а също и един от най-ефективните. Производството на продукт от отпадъчен алуминий изисква 95 % по-малко енергия в сравнение с производството на същия продукт от неизползвани суровини.

Европейска асоциация за алуминий

Заплаха за биологичното разнообразие

80 % от хранителните култури разчитат на насекоми за опрашването. В много държави обаче популациите от пчели са застрашени поради редица фактори – замърсяване на околната среда, земеделски пестициди, болести и промяна на естествената среда. Според ново изследване в повече от половината от европейските държави няма достатъчно пчели, които да опрашват културите. В Обединеното кралство, балтийските държави и Финландия броят на пчелите е с 25 % по-малък от необходимия за опрашване на културите.

Статия в BBC News, януари 2014 г., основаваща се на публикувано изследване.

Използване на вода

Някои по-мощни душове използват повече вода за пет минути отколкото цяла пълна вана.

Асоциация на потребителите, Обединено кралство

Тоалетно казанче в икономичен режим използва със 70 % по-малко вода от стандартно тоалетно казанче. (стандартно единично казанче: 13 литра; двустепенните казанчета използват 6 литра за пълно измиване или 4 литра за икономично измиване.)

Waterwise

Икономичните автоматични автомивки използват много по-малко вода на автомобил, отколкото е необходимо за измиване на същия автомобил у дома.

Mother Earth News, research from Union of Concerned Scientists

Подходящи инфографики от Европейската агенция за околната среда могат да бъдат намерени на: http://www.eea.europa.eu/media/infographics

Generation Awake - кампания на ЕС за ефективно използване на ресурсите

"Generation Awake - Твоите избори създават свят на разлика", е кампания на Европейския съюз за ефективно използване на ресурсите.Искаш ...

- Защо трябва да избягваме депонирането на отпадъци?

- Пилеене на храна

- Нива на рециклирането в Европа

- Как да намалим и да използваме по-добре отпадъците?

- Потоците от отпадъци в Европа

Повече инфографики можете да намерите на: http://www.generationawake.eu/en/the-campaign/about-the-campaign/  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа