Германия разреши асистираните самоубийства в определени случаи

9136
Германия разреши асистираните самоубийства в определени случаи
Снимка: Thinkstock

Германският парламент прие закон, разрешаващ асистираните самоубийства в определени случаи, предаде Асошиейтед прес. Долната камара на германския парламент, Бундестагът, прие нормативния акт с 360 гласа "за" при 233 "против", предаде Дарик.

Законът позволява спорната практика, когато е по "алтруистични мотиви", но я забранява срещу заплащане. Хора, които окажат помощ за самоубийство на бизнес основа, може да получат до 3 години затвор. Текст от закона забранява създаването на организации за подпомагане на хора, решили да сложат край на живота си.

Великобритания отхвърли евтаназията, Калифорния я приема

Британският парламент отхвърли проектозакон, легализиращ евтаназията, като практикуващите я лекари ще продължат да бъдат преследвани ...

Въпросът за асистираните самоубийства е особено деликатен в Германия, където евтаназията за последно е била държавна политика при нацисткия режим. Тогава са били убити над 200 000 души с физически недъзи и психични заболявания. Дебатът по въпроса бе надпартиен. В крайна сметка парламентът прие балансирана версия на закона, предложена от депутати от различни части на на политическия спектър - от християндемократи до левичари - и подкрепена от канцлера Ангела Меркел.

Бившият министър на правосъдието Бригите Циприс предупреди, че законът ще постави началото на период на голяма правна несигурност и прогнозира, че той със сигурност ще бъде оспорен пред Федералния конституционен съд. Досега асистираното самоубийство не бе правно уредено в Германия. То не бе нито разрешено, нито забранено по закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа