Германия ще подготви план на действие в случай на разпад на ЕС

2894
Германия ще подготви план на действие в случай на разпад на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Аналитици от Министерството на отбраната на Германия не изключват разпад на Евросъюза и пълно преустройство на съществуващия световен ред. Това се казва в доклада "Стратегическа прогноза — 2040", цитиран от списание "Шпигел".

В документа, който е с обем 102 страници, експертите на Бундесвера представят шест варианта за развитието на ЕС в следващите 20 години. Очаква се на база различните сценарии да бъдат подготвени конкретни планове за действие.

Ковачев: Турция е важна за опазването на външната граница на ЕС

Турция е важен партньор за миграцията и опазването на външната граница на ЕС. Това каза в ефира на радио „Фокус“ Андрей Ков...

Най-негативният за ЕС и Германия сценарий предполага "многобройни конфликти" на фона на няколко десетилетия политическа и икономическа нестабилност.

"Разширяването на ЕС е спряно, все повече държави напускат общността... Европа е загубила своите глобални конкурентни предимства. Все по-разбъркания, хаотичен и раздиран от конфликти свят напълно променя средата на Германия и ЕС от гледна точка на политиката на сигурност" - това според германските аналитици е най-лошият вариант, пише БГНЕС.

Вторият негативен сценарий предполага разделяне на Европа на два блока, които постепенно се отделят един от друг както в икономически, така и в социално-политически план. При това страните от Източна Европа постепенно преминават в орбитата на влиянието на Русия, което се обяснява с тяхната зависимост от енергоресурсите, пишат аналитиците.

"Провалът на глобализацията“ се съдържа в още един сценарий, който ще доведе до края на "европейската илюзия", смятат в Бундесвера. Това ще доведе до рязко активизиране на външната политика на Русия и Китай и отчуждаването на ЕС от трансатлантическите партньори, смятат експертите.

Позиция: Русия отдавна се отказа да следва европейския модел

Това, че Русия повече не иска да е част от Европа, е факт. Такова е мнението на Александър Динкин, президент на Института по световна и...

Позитивните прогнози ("Глобалният Запад" и "Мирното пространство") включват засилване на сътрудничеството вътре в ЕС и разширяване на общността, изграждането на партньорски отношения със съседите и успешно развитие на пазарните процеси в целия свят.

"Секретният доклад на германското министерството на отбрана заслужава най-сериозно внимание. Този официален документ съвсем ясно посочва възможния крах на ЕС и как това събитие ще се повлияе върху безопасността на Германия. В същото време в него са зададени стратегическите сценарии, по които трябва да се ориентира Бундесвера", резюмират журналистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа