Германският КС разреши мюсюлманските забрадки за учителките

12085
Германският КС разреши мюсюлманските забрадки за учителките
Снимка: Getty Images

Германският конституционен съд отмени днес свое предишно решение, забраняващо на учителки да носят мюсюлмански забрадки в държавните училища.

Поводът за решението на съда беше казус с мюсюлманка, на която е била отказана работа като преподавател заради това, че носи забрадка, предаде БГНЕС.

Повечето германци искат Гърция да напусне еврозоната

Мнозинството от граждани на Германия и по-конкретно 52% от тях се обявяват за излизане на Гърция от еврозоната – такъв е публик...

Конституционният съд, който е базиран в Карлсруе, отбеляза, че постановената през 2003 г. забрана за носене на забрадки в училищата е в противоречие с конституцията.

Върховният съд отмени също част от образователния закон на западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, в която се подчертават християнските ценности и традиции. Според него подобни формулировки поставят в неравноправно положение другите религии.

Редица политици приветстваха решението, тъй като то дава религиозна свобода на всички граждани в Германия. Според Асоциацията на германските учители обаче то е "проблематично", защото подкопава принципа за политическа и религиозна неутралност в училищата и обществените услуги. Медиите прогнозират, че това решение ще провокира антиислямското движение PEGIDA за нови протести срещу мюсюлманите в Германия, тъй като то твърди, че има заплаха от ислямизиране на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа