Германските партии ще представят споразумение за правителство след Меркел

841
Германските партии ще представят споразумение за правителство след Меркел
Снимка: Getty images

Воденият от лявоцентристки партии алианс е готов в сряда да обяви споразумение за съставяне на следващото правителство на Германия, което ще постави социалдемократите (СДП) начело на страната за първи път от 16 години.

Два месеца след като СДП победи консервативната коалиция ХДС/ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, нейните преговарящи довършиха сделката със Зелените и либералните Свободни демократи, която ще назначи 63-годишния финансов министър Олаф Шолц за канцлер.

Сравнително бързото постигане на споразумението вероятно ще бъде посрещнато с облекчение от международните партньори, които се опасяват, че Германия ще бъде в затруднено положение, докато в страната бушуват кризи - от пандемията от коронавирус до Беларус и слабото икономическо възстановяване.

"В сряда основният кръг от преговори на ГСДП, Зелените и СвДП ще се събере за заключителното си заседание", се казва в изявление на партиите.

"След това лидерите на трите партии и кандидатът за канцлер Олаф Шолц ще представят коалиционното споразумение, договорено през последните седмици", допълват те.

С т.нар. коалиционно споразумение партиите по същество определят своята политическа пътна карта за следващите четири години.

Вероятно те ще решат и проблемната част от преговорите - коя партия кое министерство ще поеме.

Последните списъци, които изтекоха за разпределението на министерствата, показват, че Кристиан Линднер, лидер на подкрепящата бизнеса СвДП, ще управлява влиятелното финансово министерство на най-голямата европейска икономика.

Роберт Хабек, един от лидерите на зелените еколози, е обявен за ръководител на ново "суперминистерство", обединяващо ресорите икономика, опазване на климата и енергетика.

Другият лидер на Зелените - Аналена Бербок, вероятно ще стане следващият външен министър на Германия - първата жена на този пост.

Ако съставът бъде утвърден, това ще подскаже, че Германия може да заеме по-настъпателен тон по отношение на Китай и Русия, докато в икономическо отношение вероятно ще се придържа към бюджетната строгост, като същевременно агресивно ще насърчава зелените инвестиции.

Бързият темп, с който трите партии - известни в Германия като "светофар" заради цветовете им - се обединиха, е изненадващ, като се има предвид, че СвДП не е естествен партньор на лявоцентристката СДП или Зелените.

Партиите обаче се стремят да избегнат повторение на обърканите преговори от миналия път, когато Линднер беше порицан за това, че прекрати преговорите с ХДС/ХСС на Меркел и Зелените.

В градския транспорт в Германия въвеждат „регламента 3G“ - "свободен от болести", "ваксиниран", "тестван"

Седмичният брой на заразените със SARS-CoV-2 в Германия за първи път е надхвърлил 400 случая на 100 000 души. Министърът на здравеопазв...

Преди внимателно подготвеното обявяване този път партиите проявиха изключителна дисциплина, като не допуснаха подробности за преговорите да излязат в пресата и по този начин избегнаха обвиненията, свързани с изнасянето на мръсно бельо в публичното пространство.

Известна с твърдата си ръка, с която управляваше Германия по време на кризата в еврозоната, мигрантския поток и Брекзит, Меркел се оттегля в политическа пенсия след повече от 16 години на поста.

Съобразявайки се с ценността, която се придава на стабилна Германия, политикът ветеран полага усилия да осигури плавен преход.

Подчертавайки приемствеността, тя включи Шолц в ключови двустранни срещи по време на срещата на върха на Г-20 в Рим през октомври, включително с президента на САЩ Джо Байдън.

Миналата седмица, когато се срещна с регионалните лидери на 16-те германски провинции за спешни разговори относно пандемията, Шолц също присъстваше на срещата.

Германски журналист: Разберете, има само едно решение: задължителна ваксинация за всички

Ние, журналистите, сме хора корави. Чувствата нямат място в ежедневната ни рутинна работа - нашата задача е да наблюдаваме, сравняваме ...

Тя също така остави настрани факта, че Шолц е от конкурентна политическа партия.

Запитана от вестник какво мисли за това, че социалдемократът скоро отново ще оглави страната, Меркел беше оптимистично настроена: "Разбира се, ще има политически различия. Но аз ще мога да спя спокойно."

Като оставим настрана вота на доверие от страна на Меркел, Шолц е опитна политик, тъй като беше министър на труда в първата ѝ коалиция от 2007 до 2009 г., преди да поеме поста вицеканцлер и министър на финансите през 2015 г.

Известен с това, че е педантичен, самоуверен и силно амбициозен, той затвърди репутацията си на фискален консерватор - нещо, което понякога го поставя в противоречие с неговата работническа партия.

Въпреки това спокойното му поведение му помогна да преживее бурни времена, включително остри критики през последните седмици за относителното му мълчание като лидер в очакване на пандемията да вземе драматичен обрат към по-лошо./АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа