GlaxoSmithKline и CureVac разработват ваксина за COVID-19 от ново поколение

2170
GlaxoSmithKline и CureVac  разработват ваксина за COVID-19 от ново поколение
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската фармацевтична група GlaxoSmithKline (GSK) и германската биотехнологична компания CureVac обявиха в сряда плановете си за съвместно разработване на коронавирусна ваксина с потенциал за противодействие на многовариантни щамове на COVID-19.

„Програмата за разработка ще започне незабавно, като целта е да бъде въведена ваксината през 2022 г., подлежаща на регулаторно одобрение“, се казва в съвместно изявление.

Епидемиолог очаква и варианти на ваксини срещу коронавирус за деца

Не всяка мутация на коронавируса трябва да ни плаши, по-скоро трябва да ни притесняват вариациите – когато вирусът започва по-лес...

GSK също ще подкрепи производството тази година на до 100 милиона дози от първото поколение ваксина за COVID-19 на CureVac.

Сътрудничеството, основаващо се на съществуваща връзка, цели да се разработят следващото поколение ваксини за COVID-19 "с потенциал за многовалентен подход за справяне с множество нововъзникващи варианти в една ваксина".

Двете компании отбелязаха, че "увеличаването на нововъзникващите варианти с потенциал за намаляване на ефикасността на ваксините за COVID-19 от първо поколение изисква ускоряване на усилията за разработване на ваксини срещу нови варианти, за да бъде една крачка напред от пандемията".

Главният изпълнителен директор на GSK Ема Уолмсли заяви, че "ваксините от следващо поколение ще бъдат от решаващо значение в продължаващата борба срещу COVID-19".

"Ние сме много доволни да надграждаме съществуващите ни отношения с GSK с ново споразумение," каза изпълнителният директор на CureVac Франц-Вернер Хаас. „С помощта на доказаната експертиза на GSK в областта на ваксините ние се подготвяме за справяне с бъдещите здравни предизвикателства с нови ваксини.“

Канада с план за производство на милиони дози ваксини срещу COVID-19 до края на годината

Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви снощи, че канадският национален изследователски център Роялмаунт ще произвежда милиони ваксини с...

Припомняме, че експерименталната ваксина срещу COVID-19, разработена от Sanofi и британската GlaxoSmithKline, показа недостатъчен имунен отговор в резултатите от клиничните изпитвания, заяви френският производител на лекарства през декември миналата година, цитиран от cnbc.

Двете компании заявиха, че планират да започнат друго проучване през следващата година, надявайки се да предложат по-ефективна ваксина до края на 2021 година. Резултатите тогава показаха "имунен отговор, сравним с пациентите, които са се възстановили от COVID-19 при възрастни от 18 до 49 години, но нисък имунен отговор при по-възрастни и вероятно се дължи на недостатъчна концентрация на антигена."

Също през декември германската биотехнологична фирма CureVac обяви в понеделник, че стартира голямо изпитване на своя кандидат за коронавирусна ваксина. Тя вече е записала първите участници във "Фаза 2b/3" на клиничното изпитване на ваксината си срещу Covid-19, съобщава Ройтерс. Изпитването, което е от важно значение за последващо го регулаторно одобрение, ще оцени безопасността и ефикасността на коронавирусната ваксина при възрастни и се очаква да включва повече от 35 000 участници в Европа и Латинска Америка, се посоча в официално изявление на немската биотехнологична компания.

Още: Ваксината срещу коронавируса на GlaxoSmithKline с недостатъчен имунен отговор

CureVac започва мащабно клинично изпитване на ваксината си срещу Covid-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа