Глобален фонд: Туберкулозата трябва да бъде призната за пандемия

938
Глобален фонд: Туберкулозата трябва да бъде призната за пандемия
Снимка: iStock/Guliver

30 години след като туберкулозата е определена като спешна ситуация за здравето в световен мащаб, е време да я признаем за пандемия и да сложим край на болестта. Това заяви ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария по повод Световния ден за борба с туберкулозата, съобщи Анадолската агенция.

"Туберкулозата е заболяване, което съществува от хиляди години", каза в изявление Питър Сандс, изпълнителен директор на Глобалния фонд, цитиран от БГНЕС. "Разполагаме с инструментите за борба с нея и сме доказали, че можем да я победим. Успяхме да я елиминираме като заплаха за общественото здраве в почти всички най-богати държави в света", добави той.

Пулмолог: Туберкулозата може да се открие зад хронична или тютюнджийска кашлица

Зад една хронична кашлица може да се крие туберкулоза, зад една тютюнджийска кашлица също може да се крие туберкулоза. В една изсъхнала...

Преди 141 години - на 24 март 1882 г. - германският учен Робърт Кох за първи път представя откритието си за бактерията, причиняваща туберкулоза, която може да атакува всяка част на тялото като бъбреците, гръбначния стълб и мозъка. „Светът все още позволява на милиони хора да продължават да страдат и да умират от болест, която е предотвратима и лечима”, каза Сандс. Според него туберкулозата е пример за специфичен вид несправедливост и че ако дадено заболяване не застрашава хората в богатите страни, то не се смята за пандемия.

Туберкулозата отговаря на всички критерии, за да може да се счита за пандемия, твърди Сандс. "През 2023 г. туберкулозата вероятно ще убие повече хора в държавите с ниски и средни доходи, отколкото COVID-19, което ще я превърне в най-големия убиец, вследствие на инфекциозни болести в света - през 2021 г. тя уби 1,6 млн. души", каза той.

И все пак, въпреки че туберкулозата е лечима, напредъкът в борбата с нея се движи с изключително бавни темпове, а през последното десетилетие смъртните случаи от туберкулоза намаляват едва с 2% годишно, каза Сандс. Той отбеляза, че Глобалният фонд осигурява 77% от цялата финансова подкрепа за страните, борещи се с туберкулозата, или около 800 млн. долара годишно. "Време е да сложим завинаги край на тази вековна пандемия. Ускоряването на борбата срещу туберкулозата осигурява "двойни" ползи: Това ще спаси живота на милиони хора и ще укрепи способността ни да се предпазим от бъдещи пандемии", каза Сандс.

Възможностите на здравната система, необходими за борба с туберкулозата, са същите като тези за реагиране на повечето потенциални пандемии, особено на респираторните инфекции, които СЗО счита за най-вероятни заплахи.

Стартират безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, като тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем...

В сряда ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви пред журналисти от уебинар в Женева, че тестовете, лечението и ваксината срещу туберкулоза са спасили безброй животи. Той каза, че от 2000 г. насам смъртните случаи от туберкулоза са намалели с близо 40% в световен мащаб, а повече от 74 милиона души са получили достъп до услуги, свързани с туберкулозата.

"Пандемията COVID-19 и конфликтите в много държави нарушиха сериозно услугите за превенция, откриване и лечение на туберкулоза", каза Тедрос. "В резултат на това миналата година, за първи път от повече от десетилетие, СЗО отчете увеличение на броя на смъртните случаи от туберкулоза", каза той. 

Тедрос заяви, че нарастващата лекарствена резистентност подкопава ефективността на някои лекарства, използвани за лечение на туберкулоза. Той обясни, че единствената ваксина, разработена за борба с туберкулозата, ваксината BCG, е на повече от 100 години и не защитава адекватно юношите и възрастните, на които се дължи по-голямата част от предаването на болестта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа