Грешките на Запада и Украйна срещу Путин: Говори украински военен ветеран

6880
Грешките на Запада и Украйна срещу Путин: Говори украински военен ветеран
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Западната стратегия и по-специално тази на американския президент Джо Байдън не е Украйна да победи Путин, а Украйна да не позволи на Путин да победи. Това е различно - така бившият командир на украинския батальон "Айдар" и ветеран Евгений Дикий коментира моментното положение във войната в Украйна пред списанието "Украинска седмица" ("Український тиждень").

Украинските и западните цели срещу Путин

Дикий заяви, че в стратегията на САЩ и Запада главният залог е, че за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин цената на военния успех на Русия в Украйна ще е твърде голяма. "Байдън и компания не разбират, че в руския мироглед има два варианта - или ни заличават като народ и цивилизация, или ние печелим категорично срещу тях", казва украинският ветеран.

Още: Западните експерти въобще не разбират какво се случва на фронта: Залужни за мобилизацията, Маринка и войната през 2024 г.

Дикий е категоричен, че украинската армия е получила само 15% от това, което ѝ е трябвало за успешна трета контраофанзива преди тя да започне. До края на 2023 г. са пристигнали 30-40% от обещаните оръжия, добави той и заяви: "Бившият командващ американските сили в Европа генерал Бен Ходжис директно каза, че с ресурсите, които съюзниците прехвърлиха през пролетта, армия под негово командване дори не би започнала офанзива. Още през пролетта на 2023 г. беше ясно, че не бяха изпълнени условията за контраофанзива. Обществото  разбра това едва през ноември 2023 г.".

Украинският ветеран споделя и какво е трябвало основно за успешна контраофанзива: 300 - 400 танка, 500 артилерийски системи (гаубици и оръдия), 700 бронирани машини и 40 бригади, като отделно са щурмови самолети за въздушно превъзходство. "Но Запада се изправи пред същия проблем като Украйна през 2014 г. - когато, образно казано, на хартия в складовете ни имаше 100 танка, а реално - 50 и без двигатели", образно нарисува картината бившият командир на "Айдар".

Но Дикий припомни и друго - през 2022 година руската армия тръгна да превзема Киев за 3 дни и с храна за точно толкова време. Сега тази армия, която режимът на Путин величае като втора в света, тръби и рекламира като чутовен успех това, че е спряна третата украинска контраофанзива.

"По стандартите на Втората световна война сега сме 1943 година. И двете страни вече се бият на пълни обороти, понесли са значителни загуби и са достигнали приблизително равновесие. Това е равновесието, след което някой ще се търкаля надолу. Руснаците не са толкова сигурни, че няма да бъдат те - затова наистина искат пауза, т.е. замразяване на конфликта. Ние, напротив, трябва да се възползваме от възможността и да обърнем войната в наша полза", смята Дикий и казва, че линията на Суровикин в Запорожието не съществува във варианта отпреди лятото на 2023 година - нова украинска офанзива там ще стартира при по-благоприятни позиции според него.

Същевременно Дикий коментира и въпроса с мобилизацията - той счита, че Украйна е много закъсняла и 500 000 души допълнително са крайно необходими до пролетта като готовност, за да може след това месец по месец в армията да се вливат по 40 000 - 50 000. Говорим за оцеляване, не за политическо удобство, е неговото послание в интервюто.

Още: Готов е проектозаконът за мобилизацията в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путинският режим погна правнучката на съветски пилот-герой за призив за тероризъм

Командир, освободил Херсон, поема войските „Харков“ на фона на руската офанзива

Шолц започва разговори със скандинавските страни за сигурността

ГУР разкри поименно кой унищожава ТЕЦ-овете и важни обекти в Украйна с крилати ракети

Швеция е готова да разположи ядрени оръжия в случай на война

Литва ще избира президент на втори тур, но е ясно - подкрепата за Украйна ще продължи

Украинците свалиха още един руски военен хеликоптер "Алигатор"

Папата иска да помогне за обмена на пленници между Украйна и Русия

Дмитро Кулеба и Олена Зеленска пристигнаха в Сърбия за първи път от началото на войната (СНИМКА)

Пак е поразена руска петролна база: Украински данни след нощната атака с дронове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа