И в Молдова милиарди изчезнаха от тамошните банки - виновен още няма

9197
И в Молдова милиарди изчезнаха от тамошните банки - виновен още няма
Снимка: Thinkstock/Guliver

Към този момент все още не е напълно ясно какво се е случило по време на поредица от съмнителни банкови операции, които са се провели в Молдова през ноември миналата година, само няколко дни преди парламентарните избори в страната. Факт е обаче, че над един милиард долара са изчезнали от страната, съобщава радио "Свободна Европа". За да си представите по-добре - това са парите в размер на почти една пета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Молдова, информира Радио "Свободна Европа".

Проблемът най-вероятно е породен от т. нар. лоши кредити, предоставени от трите най-големи банки на Молдова - Banca de Economii, Banca Sociala и Unibank. Така създалата се ситуация принуждава Молдовската централна банка на страната да инвестира 16 милиарда молдовски леи (или 870 млн. долара), за да се избегне риск от трус сред финансовата система.

И в Молдова излязоха на улицата заради тамошния КОЙ

Многохиляден митинг събуди молдовската столица Кишинев, подобно на българския ДАНСwithme преди две години. В Молдова 20 хил. души изляз...

По всяка вероятност обаче споменатите банки никога няма да могат да си върнат заема, което означава, че дългът в крайна сметка ще се преобразува в държавен дълг на страната, който ще бъде за сметка на данъкоплатците. А Молдова е малка страна - с не повече от 4 милиона души население.

"Това е един от най-големите скандали в историята на Молдова", казва Адриан Лупосор, ипълнителен директор на мозъчен тръст Expert-Grup. "Това е един от най-големите скандали въобще в региона", подчертава още той.

Според предварителните проучвания за мащаба на финансовата криза се очаква икономиката на Молдова да се свие с между 0,2% и 1,8% през 2015 г., след като нарасна с 4,6% за предходната година, а постигна и внушителните 9% през 2013 година.

Според запознати обаче параметрите на срива в икономиката на страната не трябва да се търсят само в скандала, който избухна тези дни. Икономическите проблеми на Молдова не са отсега, а и рецесиите в съседна Украйна и Русия през тази година ще забавят изключително много апетите на Молдова за износ на стоки. В допълнение, руските забрани за внос на по-важни молдовски продукти като вино и плодове се очаква също да окажат неблагоприятно влияние върху икономиката на държавата.

При всички положения обаче банковият скандал добавя нови нюанси върху и без това разклатения пазар на страната.

Молдова е на "украински" кръстопът - избира между Русия и ЕС

Молдова гласува днес на парламентарни избори, които са извънредно важни за бъдещето на бившата съветска република и най-бедна страна в ...

Новините около ситуацията с трите най-големи банки провокираха масово изтегляне на молдовски леи. А обезценяването на валутата ще засегне много частни лица и фирми, притежаващи заеми и авоари в чужди страни.

Според финансисти сега предстои затягане на фискалната политика, вдигане на данъците и намаляване на субсидиите, за да се повишат приходите за покриване на плащанията по дълга. Най-засегнати от скандала ще бъдат бедните слоеве на населението.

Централната банка на Молдова и независими експерти ще изготвят доклад по финансовия проблем, а държавни служители отказват коментари пред медиите с цел да не се попречи на разследването по случая.

Правителството се обърна към експерти от американската одиторска компания "Крол" (Kroll), за да разплете сложния казус.

Припомняме, че след парламентарните избори на власт в Молдова се върна слаба коалиция от проевропейски ориентирани партии, а банковият скандал се разрази именно на неин гръб.

Делът на лошите кредити се увеличава

Над 58 процента от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследване на Института за икономически изследвания при Б...

Наскоро социологическата агенция CBS-AXA проведе представително проучване в страната сред 1000 души. Резултатите показаха подкрепа за Русия и ръководения от нея Евроазиатския икономически съюз (EEU). Според молдовците той взима преднина пред "изоставащия" Европейски съюз.

Публикуваното на 16 април проучване показа, че 60% от анкетираните биха подкрепили членството на Молдова в EEU, в сравнение с 40% за ЕС. От изследването става ясно също така, че повечето молдовци считат руския президент Владимир Путин като надежден чуждестранен лидер и партньор. По-надолу в класацията остават германския канцлер Ангела Меркел, румънският президент Клаус Йоханис и американският президент Барак Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа