ИД иска омраза срещу мюсюлманите на Запад, за да ги привлече на своя страна

7171
ИД иска омраза срещу мюсюлманите на Запад, за да ги привлече на своя страна

Терористичната групировка "Ислямска държава" иска да провокира вълна на ненавист спрямо мюсюлманите на Запад, за да ги привлече на своя страна, смята журналистът Ярослав Трофимов от Wall Street Journal, цитиран от РИА Новости.

Той напомня, че през 2006 година в иракския град Самара бойци, изпратени от предшествениците на "Ислямска държава", взривиха шиитско светилище. Никой не загина, но след това шиитите, които са мнозинство в Ирак, започнаха да отмъщават на сунитите.

Лондон и Москва ще се борят съвместно срещу "Ислямска държава"

Британският премиер Дейвид Камерън и руският президент Владимир Путин се съгласиха, че Лондон и Москва трябва да работят заедно с между...

Бяха извършени много убийства на религиозна почва и "социалната тъкан на Ирак беше разкъсана завинаги", отбелязва Трофимов. В резултат сунитите започнаха да мислят, че само ИД може да ги защити. С това журналистът обяснява факта, че през юни 2014 сравнително малка група бойци успя да завладее втория по големина град на Ирак – Мосул, с население 1,5 милиона души.

Сега ИД използва тази стратегия и на Запад, пример за което са терористичните актове в Париж и стрелбата в Сан Бернардино.

"Целта на групировката е ясна – опит да провокират ненавист от обществото на Запад срещу мюсюлманите, живеещи в Европа и САЩ. Ако тази омраза бъде провокирана успешно, то тя би подкопала връзките на тези мюсюлмани със страните, чиито граждани те се явяват и където живеят и както се случи със иракските сунити, би потвърдила твърденията на ИД, че тя е единственият им защитник", пише журналистът.

"ИД преуспява от разкол. Те искат хората да кажат, че ни ненавиждат и че ние ненавиждаме тях. Това е основа на техния успех", смята Хасан Хасан, експерт от Кралския институт за международни отношения.

30 000 са чуждестранните бойци в "Ислямска държава"

Наемници от 86 страни воюват на страната на екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия, а общият им брой е межд...

Трофимов допълва, че ИД е изложила тази стратегия в своето списание Dabiq, където е поставила в качеството на своя цел "унищожението на сивата зона", тоест мирното съжителство между мюсюлмани и немюсюлмани на Запад. Журналистът смята, че тази стратегия не е нова – тя е била изложена през 2004 година. Терористичният акт на 11 септември 2001 година в Сащ е преследвал същата цел, смята авторът на статията.

Днес на Запад няма такава реакция на терористичните актове спрямо мюсюлманите, както в Близкия изток, но открити антиислямски расистки твърдения сега може да се чуят не само от страна на крайни политически сили, каквито преди 14 години не е имало, смята Трофимов. В тази връзка той напомня за успеха на "Национален фронт" на регионалните избори във Франция, а неговият лидер Марин льо Пен има шанс да стане президент на страната през 2017 г.

"Подобни успехи на "Национален фронт" говорят за значителен брой мюсюлмани, че всяка мечта за асимилация за мюсюлманите е невъзможна, дискредитирайки умерените фигури и давайки сила на радикалите", казва директорът на изследванията на Центъра за близкоизточна политика на института "Брукинг" Даниъл Байман.

Освен това Трофимов напомня думите на кандидат-президента Доналд Тръмп, който предлага да се забрани влизането на мюсюлмани на територията на САЩ. Журналистът отбелязва, че в случай на нови терористични актове от страна на ИД тази поляризация вероятно само ще се усили.

САЩ поискаха Швеция и Норвегия да се включат в борбата с "Ислямска държава"

Американският министър на отбраната Аштън Картър изпрати писмо до шведския си колега Петер Хулквист с молба за помощ в борбата с &bdq...

Експертите и тези, които се занимават с борба с терора, предупреждават, че това "разкъсване на тъканта" на западните общества вероятно ще нанесе по-голяма вреда в сравнение със сегашните убийства, осъществявани от ИД, заключава Трофимов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа