"Инсценировка" или "военен склад"? Руската пропаганда се оплете в лъжите си за терористичната атака в Кременчук

7606
"Инсценировка" или "военен склад"? Руската пропаганда се оплете в лъжите си за терористичната атака в Кременчук
Снимка: Getty Images

За пореден път руските пропагандатори са впрегнати да измислят лъжи и оправдания за новото зверство, извършено от руската армия в Украйна. Ракетната атака срещу търговския център в Кременчук от снощи, 27 юни, е определяна от тях било то като "инсценировка" и "провокация подобна на Буча", било то като случайност, към която руските военни нямат отношение. Видеокадрите от мястото се оказват "фалшиви", десетките трупове и ранени са подхвърлени консервирани тела, а горящият МОЛ "Амстор" е "склад за военна техника, доставена от Запада".

Изданието "Обозревател" подготви кратко учебно ръководство как работи пропагандата в Русия в този и подобни на него случаи.

Версия 1

Първият коментар за руската ракетна атака срещу търговския център дойде от Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН. Според него в ситуацията с търговския център има много фрапантни "несъответствия", което наподобява "провокацията в Буча". Неговото изявление моментално бе подето от различни пропагандни Телеграм канали, които твърдяха, че руските военни са обстрелвали местната петролна рафинерия, а не цивилен обект.

Източник: Telegram

Но дори и в Google maps е лесно да се види, че разстоянието от търговския център до рафинерията е около 11 км. Подобно отклонение от зададения курс за "високоточна ракета" е невъзможно. Освен това пристигането на ДВА СНАРЯДА в търговския център свидетелства, че това е станало само след ясно зададени координати.

Някои прокремълски канали твърдят също, че търговският център е бил използван като военна база на Териториалната отбрана или като склад за оборудване, както и че кадрите с хора в цивилни дрехи са инсценирани. Обръщат внимание, че те били само на мъже "в добра форма", което намират за "подозрително".

Източник: Telegram

Стивън Кинг: Атаките на Русия в Кременчук са тероризъм

Известният американски писател Стивън Кинг, който подкрепи Украйна още в първите дни след руската инвазия, реагира в социалните мрежи н...

И още от коментарите на пропутинските пропагандатори в социалните мрежи: "А къде са жените и защо има хора с автомати?", "Зеленски твърди, че е имало 1000 души, но паркингът е празен. Всички пеша ли са дошли?", "В МОЛ-овете само мъже в наборна възраст ли ходят или са отишли там да се скрият от военната комисия между млякото и саламите в супермаркета?"

Източник: Telegram

Версия 2

Вероятно обаче в Кремъл разбраха, че лъжата за инсценирането няма да проработи този път и от руското министерство на отбраната споделиха тяхната версия за терористичната атака. От ведомството признаха, че е имало руска ракетна атака срещу града, но трагедията в търговския център нарекоха "случайност".

От ведомството съобщиха, че са ударили с "високоточни" ракети по "хангари с оръжия и боеприпаси, получени от САЩ и европейските страни". От Кремъл твърдят още, че тези складове са били разположени в района на завода за пътни машини в Кременчук. Това предизвикало пожар в търговския център, който обаче бил "нефункциониращ".

Но дори и тази нискокачествена версия на пропагандистите не издържа на проверка. Медиите публикуваха стотици снимки и видеозаписи, доказващи, че търговският център "Амстор" няма военно значение, а работи изключително за цивилни. В него са се продавали хранителни стоки, дрехи, детски играчки.

Украинска информационна мрежа показа лицето на вероятно един от отговорните руснаци за жертвите в мола в Кременчук

Полковник Олег Тимошин е командирът на 52-ри гвардейски полк на руските ВВС, който е изстрелял ракетите, поразили голям търговски центъ...

"Това потвърждава, че Путин е наредил да се поразяват цивилни обекти. Без значение кой се намира в тях. Да се избира време, в което хората са там или спят, ако говорим за жилищни райони, или ако говорим за обекти като търговски центрове - да е в пикови часове, когато има много хора", подчерта украинският вътрешен министър Денис Монастирски.

Реакцията на много руснаци

Изданието отделя специално внимание на коментарите на руски потребители, които се радваха на смъртта на невинни украинци. Ето само някои от техните реакции в социалните мрежи: "Красота"; "МАЛКО СА!"; "Дреме ми, дори да е наша ракета", "И на глупака е ясно, че ние сме ударили. Но нищо кой знае какво, 8 години бомбардираха Донбас и всичко беше ОК, а като удариха Кременчук - веднага трагедия."

Източник: Telegram

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа