Ирландия се готви да приключи със спасителната програма на МВФ и ЕС

17385
Ирландия се готви да приключи със спасителната програма на МВФ и ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

През следващия месец Ирландия ще е първата страна от еврозоната, която ще излезе от спасителния план, след като ЕС и МВФ завършиха окончателния си преглед, съобщи министерството на финансите.

Ирландия получи спасителна помощ от 85 милиарда евро (115 милиарда долара) от Международния валутен фонд и Европейския съюз в края на 2010 г. Страната беше внезапно смазана от огромния си национален дълг, предизвикан от банковата криза и рухването на пазара на недвижими имоти.

Седми бюджет със строги ограничения за Ирландия

Седмият бюджет, предвиждащ финансови ограничения за Ирландия, беше приет днес. С приемането му страната се стреми към излизане от европ...

"Това е важен ден, който мнозина смятаха, а някои се опасяваха, че никога няма да дойде", заявиха финансовият министър Майкъл Нунан и министърът на публичните разходи Брендън Хоулин в съвместно комюнике. Миналия месец премиерът на Ирландия Енда Кени съобщи, че страната ще излезе от спасителната програма на 15 декември и ще стане първата от четирите страни, ползващи се от спасителна помощ, която прави това.

Ирландската икономика рухна през 2008 г. след десетилетие на близо двуцифрен растеж, стимулиран от евтини кредити и процъфтяващо строителство и сектор на недвижимите имоти, и беше наричана "келтски тигър", предава БГНЕС.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа