Испански експерти: 800 опасни потенциални терористи са в Европа

4697
Испански експерти: 800 опасни потенциални терористи са в Европа
Снимка: Gettyimages

Близо 800 потенциални терористи, които "са готови на всичко" са се върнали в Европа, след като са се сражавали или тренирали в редиците на "Ислямска държава". За това предупредиха испански експерти по сигурността, цитирани от британския в. Daily Telegraph. 

Според тях завърналите се на континента са били тренирани в терористични лагери в Сирия и Ирак след като миналата седмица мароканецът Аюб ал Казани откри огън във влака по линията Амстердам-Париж. 

Нова бомба в Банкок, за щастие полицията реагира в точния момент

Седмица след като при терористичен атентат в тайландска столица Банкок загинаха 20 души, полицията в Тайланд намери бомба на една от кл...

Потенциалните терористи "не са особено добре тренирани", но "са готови да направят всичко и след като веднъж са индоктринирани получават минимална подготовка при използването на оръжия", казват още експертите. В същото време властите в Испания и Мароко съобщиха, че са арестували общо 14 души по подозрения в участие в мрежа, която набира и изпраща бойци за групировката "Ислямска държава". 

"Тези, които са арестувани, са част от мрежа, чиято основна дейност е била да набира и изпраща чуждестранни бойци да се присъединят към редиците на терористичната организация "Даеш"(арабското наименование на "Ислямска държава") в региони на Сирия и Ирак под техен контрол", се казва в съобщението на испанското Министерство на вътрешните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа