Историческо: Швейцария обмисля вече да изнася оръжия във военни зони

2006
Историческо: Швейцария обмисля вече да изнася оръжия във военни зони
Снимка: Getty Images

Швейцария е близо до това да наруши вековната си традиция на неутрална държава, тъй като проукраинските обществени и политически настроения оказват натиск върху правителството да прекрати забраната за износ на швейцарски оръжия за военни зони.

Купувачите на швейцарски оръжия са законово възпрепятствани да ги реекспортират - ограничение, което според някои представители на голямата оръжейна индустрия в страната сега вреди на търговията.

Руският патриарх Кирил е работил за КГБ в Швейцария

Руският патриарх Кирил (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на миналия век се е занимавал с разузнавателна дейност като...

ОЩЕ: Заради условията си за Украйна: Швейцария губи Германия като купувач на оръжия

Междувременно призивите на европейските съседи на Швейцария да се разреши подобен трансфер към Киев станаха все по-силни със засилването на руското нападение и двете парламентарни комисии по сигурността препоръчаха правилата да бъдат облекчени. Законодателите обаче са разделени по този въпрос, пише "Ройтерс".

"Искаме да бъдем неутрални, но сме част от западния свят", заяви Тиери Буркарт - лидер на дясноцентристката партия FDP, който внесе предложение до правителството да разреши реекспорта на оръжия в страни със сходни демократични ценности като Швейцария.

Съгласно швейцарския неутралитет, който датира от 1815 г. и е закрепен с договор от 1907 г., Швейцария няма да изпраща оръжия пряко или непряко на участници във война. Тя прилага отделно ембарго за продажба на оръжие на Украйна и Русия. Теоретично трети страни могат да се обърнат към Берн с молба за реекспорт на швейцарски оръжия, които имат в складовете си, но почти винаги получават отказ за това.

"Не бива да имаме право на вето, за да спрем другите да помагат на Украйна. Ако направим това, ние подкрепяме Русия, което не е неутрална позиция", каза Буркарт пред "Ройтерс". "Други държави искат да подкрепят Украйна и да направят нещо за сигурността и стабилността на Европа... Те не могат да разберат защо Швейцария трябва да каже "не"."

Неутрална Швейцария обмисля военна подкрепа за Украйна - и има 96 танка "Леопард"

В швейцарския парламент е внесен законопроект, който може да разреши на Германия, Испания и Дания да предоставят на Украйна боеприпаси,...

Правителството, което е подложено на натиск от чужбина, след като отхвърли исканията на Германия и Дания за разрешение за реекспорт на швейцарски бронирани машини и боеприпаси за зенитни танкове, заяви, че няма да предрешава парламентарните дискусии. Берн "се придържа към съществуващата правна рамка... и ще разгледа предложенията своевременно", заяви говорител на Министерството на икономиката, което наблюдава въпросите, свързани с търговията с оръжие.

Буркарт заяви, че е получил положителни сигнали за промяна на закона от други партии в разпокъсания законодателен орган. Левите социалдемократи заявяват, че подкрепят промените, както и зелените либерали, въпреки че "Зелените" продължават да са против. Депутатът от "Зелените" Мариона Шлатер заяви, че разрешаването на доставките на оръжие за Украйна рискува да доведе до "хлъзгав наклон" към прекратяване на всички ограничения и е несъвместимо с неутралитета на Швейцария.

Междувременно дясната Швейцарска народна партия (SVP) - най-голямата формация в долната камара на парламента и традиционно твърд защитник на неутралитета, сега изглежда разделена. "Разрешаването на доставки на оръжие за страна, участваща във въоръжен конфликт, е разрушаване на основата на мира и просперитета в нашата страна", заяви депутатът от SVP Давид Цубербюлер.

Членът на SVP Вернер Залцман, който е част от горната камара на парламента, не е съгласен с това, като изразява опасенията си пред вестник "Ааргауер Цайтунг" за съпътстващи щети за швейцарската отбранителна индустрия, която също подкрепя кампанията за промяна на закона.

Секторът, в който влизат мултинационалните компании Lockheed Martin и Rheinmetall, е продал през 2021 г. въоръжение в чужбина на стойност 800 млн. швейцарски франка (876 млн. долара) според правителствени данни, което го поставя в топ 15 на страните износителки в световен мащаб.

Швейцария улеснява трансфера на оръжия за Украйна

Оръжията, произведени в Швейцария, трябва да могат да бъдат предавани на воюващи държави при определени обстоятелства, заяви комисия на...

Наличието на силна оръжейна индустрия върви ръка за ръка с традицията на неутралитет, но балансът на тази двойственост сега може да е под заплаха, заяви индустриалната асоциация SwissMem.

"Някои от нашите членове са загубили договори или вече не инвестират в Швейцария поради настоящите ограничения", заяви директорът на SwissMem Щефан Брупбахер. "Сегашната ситуация отслабва политиката ни за сигурност, пречи на доверието във външната ни политика и вреди на нашите компании. Време е за промяна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа