Италианският премиер подаде оставка - идва ли Exitaly?

2247
Италианският премиер подаде оставка - идва ли Exitaly?
Снимка: Getty Images/Guliver

Италия започва новата седмица с оставка - тази на премиера си Матео Ренци. Ренци се оттегли от поста, след като на референдума за конституционна промяна, проведен вчера (4 декември) не успя да постигне своето и да убеди сънародниците си да приемат сериозните му конституционни промени.

Ренци действа изключително бързо след затварянето на урните, което стана към 23:00 часа българско време. В полунощ българско време, в специално телевизионно обръщение, Матео Ренци хвърли оставка. Така той изпълни обещанието си да се оттегли, ако референдумът не мине. Италианският премиер подчерта, че е искал да намали излишните сенаторски места, а вместо това е "съкратил" своето.

Все още не са ясни крайните резултати от референдума, но според екзитполовете отговорът "не" взема превес. Според "Раи" и "Медиасет" между 54 и 58% са казали "не", а 42 до 46% - "да".

За какви промени гласува Италия

1. Правомощията на Сената

Според предложението на Ренци броят на сенаторите трябва да бъде намален от 315 на 100. Освен това само определени закони ще трябва да се одобряват и от двете камари на италианския парламент. Не е ясно дали Сенатът ще бъде избиран пряко, но е сигурно, че 74 от сенаторите ще идват от местните парламенти в Италия, а 21 ще са кметове. Последните петима сенатори ще бъдат назначавани от президента.

2. Правомощия на централната власт

Подобно на България - Италия гласува на референдум за смяна на системата

В края на тази седмица (бел. ред. - на 4 декември) Италия ще трябва да решава на референдум какво де факто ще е бъдещето на страната. Р...

Италианците трябваше да решат дали да ограничат правомощията на провинциите за сметка на Рим. Това е продължение на реформа, започната през 2001 година. Тогава местните парламенти получиха повече власт, като на практика правят закони във всички сфери, освен по отношение на фундаментални за държавата принципи като например правата на човека и това моментално предизвика колизии с централната власт – дори само защото централната власт може да обжалва пред Конституционния съд местен закон едва когато влезе в сила. Сегашната реформа е „поправка“ на предишната.

3. Изборен кодекс

Косвено италианците гласуват дали победителите на изборите да не получават допълнителни депутатски места, за да се формира стабилно мнозинство – така, както е в Гърция. Това би било плюс за хора като Бепе Грило, които твърдо отказват да влизат в коалиции, но не могат да спечелят избори с достатъчно голямо мнозинство, за да управляват сами.

След резултата от вчера (4 декември) предстои да разберем дали Италия няма да направи по-сериозни стъпки по отношение на ЕС и дали, според това кой поеме управлението, няма да се стигне до сътресения като излизане от еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа