Италия търси алтернативи на руския газ

938
Италия търси алтернативи на руския газ
Снимка: iStock

Италия разширява споразуменията за доставка на газ със северноафриканските страни, за да замени руското гориво. По-специално се залага на Либия, където "Eni" и местната NOC ще подпишат договор за добив на до 8,7 млрд. куб. м годишно в офшорни зони. Ден по-рано тя подписа и споразумение за изграждането на нов газопровод "Galsi" от Алжир. Преди това Русия е доставяла на Италия до 40% от общия й внос на газ и Рим възнамерява да замени изцяло тези количества до 2025 г. Анализаторите смятат, че Либия има потенциал да увеличи износа си за Европа.

Либийската NOC и италианската "Eni" възнамеряват да похарчат близо 8 млрд. долара за разработването на две офшорни газови находища в Средиземно море с производствен капацитет от около 8,7 млрд. куб. м годишно. Компаниите ще подпишат споразумението на 28 януари, заяви ръководителят на NOC Фархат Бенгдара. Той обясни пред телевизия "Al-Masar", че находищата вече са били проучени в съответствие със споразумение от 2008 г. и се очаква да започнат добив през 2017-2018 г.

"Лукойл" се съгласи да продаде италианска рафинерия

Руският нефтен гигант "Лукойл" съобщи, че е постигнал сделка за продажба на рафинерията си в Сицилия на базиран в Кипър фонд, като се о...

"Eni" и NOC вече имат съвместно предприятие - "Mellitah Oil&Gas", което добива газ в Либия от находищата Wafa и Bahr Essalam. Газът от тези находища постъпва в Италия през Средиземно море по газопровода "Зелен поток" с капацитет до 8 млрд. куб. м годишно, но реалният поток през него е много по-малък - около 3,2 млрд. куб. м през 2021 г.

След войната в Украйна и постепенното намаляване на руските доставки Италия се опитва да диверсифицира покупките си на газ чрез привличане на повече втечнен природен газ и увеличаване на доставките по Трансадриатическия газопровод (ТАР) от Азербайджан. Италия внася до 90% от потребявания от нея газ; преди военните действия в Украйна Русия беше най-големият източник на внос с дял от 40%. Целта на Рим е да замени изцяло руските доставки до 2025 г.

През изминалата година Алжир се превърна в най-големия износител на газ за Италия, измествайки руските обеми. Ден по-рано Италия и Алжир подписаха споразумение за изграждане на газопровода Galsi (Алжир-Сардиния-Пиомбино в Тоскана). Очаква се по този начин Италия да увеличи вноса от Алжир от 20 милиарда кубични метра през 2022 г. на 35 милиарда кубични метра до 2030 г. През 2021 г. Италия е внесла 14 млрд. куб. м от тази страна.

Що се отнася до Либия, през декември правителството на страната отмени форсмажорните обстоятелства по проектите за проучване на нефт и газ, причинени от сраженията в страната, и покани международните партньори на NOC да възобновят работата си. Либия разполага с най-големите запаси от петрол в Африка, но енергийната инфраструктура, тръбопроводите и пристанищата са в центъра на въоръжената борба между централното правителство и опозицията. Дейността им често е прекъсвана от сражения, както и от разрушената инфраструктура като цяло. Според оценките на италианските власти Либия има потенциал да увеличи доставките от 2 до 9 милиарда кубически метра газ годишно, пише БГНЕС.

Блумбърг: Тази зима Европа побеждава Русия в газовата война

Може да звучи несериозно да се твърди, че зимата е свършила - в края на краищата времето в Европа току-що е застудяло, все още е средат...

ОЩЕ: Москва изненадващо намали доставките на газ за Италия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа