Италия удължава локдауна до 5 март

2040
Италия удължава локдауна до 5 март
Снимка: iStock

Италианският министър-председател Джузепе Конте издаде в петък нов указ за удължаване на националния локдаун за ограничаване на коронавирусната зараза до 5-и март, след като здравното министерство предупреди, че епидемичената обстановка се влошава, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Регистрираните ежедневни случаи са се установили на 15 000-20 000 в сравнение с пика от около 40 000 в средата на ноември, но натискът върху болниците в страната остава висок. Всеки ден между 400 и 600 души умират с вируса Covid-19 и правителството се опасява, че броят им ще нарасне.

Месец заключване струва на Гърция над 3 млрд. евро

Месец заключване струва около 3 милиарда евро, а може би и повече, заяви говорителят на гръцкото правителство Христос Тарандилис, като ...

"През последната седмица се наблюдава генерализирано влошаване на епидемията, ние се върнахме към етапа на експанзия на инфекцията", заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанса в парламента в сряда.

Новият указ удължава до 5 март вечерния час между 22:00 и 05:00 часа и потвърждава зониращата система, създадена през ноември за калибриране на локдауните между 20-те региона на Италия според нивата на инфекция в тях.

Фитнес залите и басейните ще останат затворени в цяла Италия, а услугите за доставка по домовете няма да бъдат разрешени след 18:00 часа.

Указът също така удължава до 15-и февруари забраната за движение между отделните региони, като хората имат право да пътуват само поради работа, здравни съображения или други извънредни ситуации. Ски курортите няма да могат да отворят отново до 15-и февруари.

Пълен локдаун в Ливан за 11 дни, затварят и супермаркетите

Денонощен комендантски час влезе в сила в Ливан от полунощ и ще действа до 25 януари, предадоха "Ройтерс" и ТАСС. Затваряйки страната з...

Въпреки това правителството заяви, че повечето ограничителни мерки могат да бъдат премахнати в отделни региони, когато степента на инфекцията там е достатъчно ниска.

Италия, първата западна държава, засегната от коронавируса, съобщи за почти 81 000 смъртни случая, свързани с Covid-19 от началото на пандемията през миналия февруари, което е шестият най-висок брой в света. От началото на епидемията в страната бяха регистрирани 2,33 милиона потвърдени случая на коронавирус.

Докато извънредната здравна ситуация в страната продължава да бушува, тази седмица правителството изпадна в политическа криза, предизвикана от бившия премиер Матео Ренци, който изтегли малката си партия Italia Viva от управляващата коалиция, лишавайки я от мнозинство в парламента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа