Изборите нв Германия: Раздробен Бундестаг

1870
Изборите нв Германия: Раздробен Бундестаг
Снимка: Getty images

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7 процента от гласовете. Това показва неофициалният резултат след преброяване на бюлетините, предаде БНР.

На второ място е консервативният блок ХДС/ХСС с 24,1 на сто, следван от Зелените, които получават 14,8 процента. Либералите влизат в новия Бундестаг с 11,5 процента подкрепа.

От взаимодействието между тези четири партии зависи формирането на следващото правителство в Берлин.

В необичайно раздробения Бундестаг отново влизат шест партии, но двете водещи политически сили – Социалдемократическата партия ГСДП и консервативният блок ХДС/ХСС – вече не са доминиращи сили. С резултат под 30 процента и двете партии значително губят представителността си.

Следващият канцлер, независимо дали ще е социалдемократът Шолц, или консерваторът Лашет, ще има едва малко над 20 процента партийна подкрепа в Бундестага.

Кадиев с интересен пример: Представете си социалдемократите в Германия да действат като "Има такъв народ"

"Сега си представете социалдемократите в Германия, които победиха ХДС горе-долу с толкова, с колкото ИТН победи ГЕРБ, да пляснат едно п...

Ключът към съставянето на правителство държат двете по-малки партии – Зелените и либералите. Те могат да си изберат предпочитания канцлер и да решат дали в Берлин ще управлява коалиция „Ямайка” под ръководството на ХДС/ХСС, или коалиция „светофар” с канцлер социалдемократа Шолц.

Председателят на либералите Кристиян Линднер обяви началото на предварителни разговори със Зелените за изглаждане на големите различия в политиките за опазване на климата и във финансовата и икономическата политика.

„75 процента от германците гласуваха срещу партиите, които ще излъчат канцлера. Затова може би е добре, ако двете партии, които водиха предизборна кампания срещу статуквото, да започнат преговори, за да положат основите на следващото правителство“.

Зелените сигнализираха готовност да водят предварителни разговори с либералната партия. Лидерът Аналена Бербок опроверга коментарите за непреодолими различия с либералите и предпочете да подчертае общите позиции между двете партии:

„През последните години видяхме много общи черти – подкрепяме отвореното и разнолико общество, гражданските свободи. Какво още ни обединява, ще обсъдим в предстоящите разговори“.

Изборите в Германия през погледа на британската преса

Вестник „Файненшъл таймс“ отбелязва с изненада, че такъв важен критерий (особено по време на пандемия) като икономиката, не...

Председателят на Християндемократичния съюз Армин Лашет призна изборната загуба и лична вина за най-слабия резултат в историята на консерваторите, но въпреки това смята, че избирателите очакват от него да се опита да състави правителство с либералите и Зелените.

„Носим отговорност спрямо нашите избиратели, които искат да управляваме. Ние вярваме, че правителство под ръководството на ХДС/ХСС е най-доброто решение за страната“.

Разбираемо, на друго мнение е кандидатът за канцлерския пост на социалдемократическата партия Олаф Шолц, който обяви изборната си победа и намерение да управлява с така наречената коалиция „светофар” заедно със Зелените и либералите. Той припомни, че такава коалиция успешно управлява в няколко провинции на Германия:

„Пределно ясно е, че изборният резултат ни дава мандат за съставяне на правителство на партиите, които спечелиха тези избори – социалдемократическата партия, която отбеляза значителен ръст на доверието, Зелените и либералите“.

Промяна във външнополитическия курс на Германия не се очаква. Между четирите партии в политическия център, които ще решат формата на правителството, няма значителни разлики – ЕС и трансатлантическите отношения са основни стълбове на германската външна политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа