Изборите в чужбина протичат без инциденти

1646
Изборите в чужбина протичат без инциденти
Снимка: БГНЕС

В 371 секционни избирателни секции в 70 държави гласуват нашите съграждани в чужбина.

При засилен интерес преминава гласуването за българските парламентарни избори в Димитровград в Република Сърбия. В населения предимно с етнически българи град освен местните гласуват и доста хора, които са на екскурзия в района.

Когато не считаш закона за нищо (СНИМКИ)

Абсолютно нагло и без никакво уважение спрямо закона редица медии, всичките до една свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, директно...

При обичайно висока активност протичат изборите във Великобритания. Според наличните данни към 13.30 ч. българско време около 4 000 души са гласували в общо 58-те избирателни секции в Обединеното кралство. Няма съобщения за нередности. Дори на места с по-компактно българско население като лондонските квартали "Стратфорд", "Тотнъм" и "Баркинг" отчитат много по-бързо обслужване на гласоподавателите от предишни години най-вече поради разкриването на допълнителни секции в повече персонал и по-добра организация.

Пред избирателната секция в лондонския квартал "Баркинг" обикновено по избори се образуват големи опашки, тъй като това е район с по-компактно българско население. Този път опашки обаче няма. Защо, пояснява Николай Везенков от местната комисия: Тази година ЦИК разреши да направим две секции тука при нас. Секциите са от по седем членове и процесът върви много по лесно. Николай Везенков допълни, че още в седем часа е имало около 50 човека, които обаче са били обслужени бързо поради стройната организация. По две секции тази година са отворени и в още два квартала на Лондон – "Тотнъм" и "Стратфорд".

В Германия са разкрити 13 секции в 8 населени места. Въпреки рекордния брой подадени заявления за гласуване в Германия – над 2700, заради отказ от германските власти и на тези избори допълнителни секции не бяха разкрити. Българските граждани ще могат да гласуват в три секции и в Берлин, и в Мюнхен, в две секции – във Франкфурт, както и в Дармщат, Хамбург, Магдебург, Щутгарт и Мюнстер. Над 300 души са гласували до 12.00 часа българско време в трите секции, разкрити в Генералното консулство в Мюнхен. В две от секционните комисии са сложени допълнителни кабини за гласуване. Декларациите се попълват на място в изборните помещения. Няма образувани опашки, а гласуването отнема няколко минути, съобщи БНР.

В Италия се очаква повишен интерес за гласуване от българските граждани. Избирателните секции са 12, с три в повече от изборите за президент през 2016 година. Интересът е повишен и той ще намери отражение по цялото протежение на Апенините, както следва: в посолството в Рим, две секции в Генералното ни консулство в Милано, по една в Римини, Сиена, Флоренция, Понтедера край Пиза, Неапол, Кастеламаре ди Стабия, Бари, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте – селище с около 4000 жители, от които около 200 души са българи, намиращо се в южната област Калабрия.

ЦИК обяви избирателната активност към 13 ч. (ВИДЕО)

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви каква е избирателната активност в страната към 13 ч. - 25,31%. У нас са гласували 1 723 55...

Две избирателни секции има в Малта – в градовете Бурджиба и Сейнт Джулиан. Италианските медии съобщават за предсрочните парламентарни избори у нас. Смята се, че е трудно да се определи какъв ще е крайният резултат, от който вероятно няма да има ясно изразен победител за оформяне на правителство. От участващите 13 партии, 9 коалиции и 21 инициативни комитета се смята, че главният спор е между консерватори и социалисти.

С добра избирателна активност протича денят в Кипър. За първите два часа след отварянето на 7-те секции своя вот за народни представители дадоха почти 500 българи, а до 13 часа бюлетината вече пуснаха 1280 наши сънародници. Най-много са гласувалите в столицата Никозия – 401 души общо в двете избирателни секции. Най-натоварена до момента в цялата страна е секцията в българското посолство, където досега са регистрирани 303-ма гласували

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа