Путин арестува началника на „Росгвардия“ за изтичане на информация?

42143
Путин арестува началника на „Росгвардия“ за изтичане на информация?
Снимка: Getty Images

Руският държавен глава Владимир Путин е наредил задържане на заместник-началника на Федералната национална гвардия на Русия "Росгвардия" генерал Роман Гаврилов за „изтичане на информация“, тъй като руската армия търпи тежки загуби в Украйна. Това съобщи изпълнителният директор и председател на борда на базирания в Нидерландия разследващ сайт Bellingcat Христо Грозев в профила си в Twitter. Три независими източника са потвърдили за ареста.

„Росгвардия” е централният ръководен орган на войските на Националната гвардия на Руската федерация, създадени на базата на Вътрешните войски на Русия. Според източниците причината за ареста са огромните и неоповестени загуби, които Русия търпи във войната с Украйна от нахлуването й на 24 февруари досега. 

5 млрд. долара за нищо: Подвела ли е Путин руската ФСБ за войната в Украйна?

Преди дни службата по сигурност на Украйна обяви, че е разкрила организаторите на "федеративна република Украйна". Това съобщи УНИАН*. ...

Същевременно информацията за отстраняването на генерал Гаврилов в руските проправителствени медии е представена по съвсем различен начин. Съобщава се, че 45-годишният генерал е подал оставка поради навършен стаж. Това информира на 18 март санкт петербургското издание "Фонтанка.ру", цитирайки вестник "Комерсант".

Многобройните съобщения в Telegram, че става въпрос за задържане по наказателно дело, руското военно министерство отказва да коментира. Депутатът от Държавната дума и бивш помощник на ръководителя на "Росгвардия" Александър Хищайн отрече, че генерал Гаврилов е под арест.

Сергей Беседа, ръководител на отдела за външно разузнаване на Федералната национална гвардия, също е арестуван заедно с Анатолий Болюх, негов заместник, според The Times. Въпреки че според официалните обвинения става дума за финансови злоупотреби на двамата висши военни, истинската причина може би по-скоро се крие във факта, че Путин не получава надеждна, пълна и вярна информация за случващото се в Украйна.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: На Путин не се съобщава за пораженията на руската армия в Украйна, твърди Христо Грозев (ВИДЕО) 

За задържането на Беседа и Болюх пише и руският журналист Андрей Солдатов, позовавайки се на свои източници.
фейсбук 

"Путин? Здрав човек не би направил това, което той прави в Украйна"

Украинската боксова легенда Владимир Кличко изказа цялата си омраза и ненавист към руския президент Владимир Путин, който вод...

За загубите на Русия, която хвърля във войната в Украйна елитните специални части на руската гвардия, се твърди и в публикация на "Медуза LIVE", която е придружена от снимка на загинали във войната срещу Украйна командоси. Съобщава се за смъртта на най-малко седем бойци от центъра със специално предназначение "Витяз" към дивизия "Дзержински", сред които Алексей Блинков, възпитаник на Новосибирския институт на войските на Националната гвардия, и Михаил Беляков, ветеран от Кавказ, посмъртно е награден с орден за храброст, убит на 27 февруари.

Оценките за общия брой на жертвите, които е дала Русия във военния конфликт в Украйна досега, се различават значително. Кремъл официално твърди за едва 498 руски военнослужещи, които са загубили живота си при нахлуването в Украйна. Оценката на САЩ се доближава обаче до близо 7000, което е повече от общия брой на американските войници, убити за 20 години в Ирак и Афганистан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Все повече западни оценки: Руската армия се проваля в Украйна

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа