Изследване: фалшивите новини водят до депресия

1739
Изследване: фалшивите новини водят до депресия
Снимка: iStock/Guliver

Изследване установи, че онези хора, които вярват на фалшивите информации за пандемията от Ковид-19, са по-склонни да страдат от симптоми на тревожност и депресия. "Проучването ни демонстрира потенциално негативното въздействие на вярата във фалшивите теории за Ковид-19 върху психическото здраве", твърди водещият изследовател Павел Дембски.

Същевременно изследването не доказва, че симптомите на депресия и тревожност са пряка причина за уповаването в невярната информация. То също така не предоставя конкретно обяснение как вярата в некоректната информация може да доведе до проблеми с психическото здраве.

Фалшивата информация е депресираща

С помощта на два онлайн въпросника - скалата за конспиративните убеждения за Ковид-19 и скалата за тревожност и депресия - учените са търсили корелация между вярата в фалшивите новини и състоянието на психичното здраве. 

Често срещаните неверни убеждения за Ковид-19 включват теориите, че правителствата преувеличават броя на смъртните случаи, причинени от болестта, че 5G разпространява инфекцията, както и че носенето на маска води до недостиг на кислород и отравяне с въглероден диоксид.

Изследователите са установили, че случаите на депресия са силно обвързани с убедеността в невярната информация за Ковид-19, а при тревожността връзката с фалшивите новини е по-умерена. Съществува и висока степен на корелация между вярата във фалшивите хипотези за болестта и приемането за чиста монета на конспиративни теории, които имат по-широк обхват.

Пандемията влоши психическото здраве 

Експертите смятат, че пандемията е подчертала сериозната криза в сферата на психичното здраве. Световната здравна организация обяви, че заради Ковид-19 и въведените ограничения проблемите са се увеличили в целия свят.

Депресията и тревожността са се увеличили с 25% през първата година на пандемията, като най-силно са били засегнати младите хора и жените. Социалната изолация, тревогата за собственото здраве и това на близките, се смятат за най-сериозните стресови фактори. Здравните специалисти също посочват, че изтощението се е отразило на собственото им психично здраве.

Отговорността на социалните медии 

Доклад на Европейската комисия отчита, че повече от половината европейци вярват, че са били изложени на онлайн дезинформация. Проучване на статистическата служба Statista показва, че по време на пандемията използването на интернет и социалните медии е достигнало до рекордно високи нива. А проучване на списание Science потвърждава отдавна известния факт, че в социалните медии фалшивата информация достига до повече хора, отколкото фактически проверената такава.

Психолозите наричат този феномен "негативно предубеждение". Получава се, когато хората се фокусират върху потенциално вредното и опасното, вместо върху онова, което е полезно за тях. Теорията на учените е, че концентрирането върху негативна информация влошава симптомите на депресия. Това, от своя страна, засилва доверието в невярната информация.

Подкрепа за психическото здраве в името на фактите 

Проучването демонстрира още, че вярата в конспиративни теории привлича хора, чиито основни психологически потребности не са задоволени. Усещането за контрол върху собствения живот е, например, една от тях. Онези, които се чувстват безсилни, могат да използват фалшива информация, за да контролират собствените си вярвания и убеждения.

"Смятаме, че вярата в некоректната информация допринася за отслабване на чувството на сигурност, което от своя страна води до развиване на тревожност и депресия", посочва Дембски.

От Mind твърдят, че подпомагането на хората чрез достъп до надеждна информация би помогнало за подобряване на психичното им здраве. "Ежедневно се сблъскваме с много погрешни схващания за душевното здраве в медиите и онлайн", казва Стивън Бъкли от организацията. "Борбата с негативните нагласи може да помогне за справяне с проблемите на социалната изолация и потенциалната податливост към фалшиви новини."

По този начин подкрепата при проблеми с психичното здраве може да допринесе за изграждане на доверие към фактологично вярната информация.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа